Balón, v ktorom v Texase zomrelo 16 ľudí, pochádzal z ČR

Teplovzdušný balón, pri ktorého sobotňajšom páde zahynulo v Texase 16 ľudí, pochádzal od českého výrobcu. Informujú o tom americké médiá, ktoré sa odvolávajú na vyšetrovateľov. Tí sa zatiaľ snažia objasniť príčinu nešťastia. Vyšetrovanie jednej z najtragickejších nehôd svojho druhu potvrdilo, že jedna z častí letiaceho stroja zasiahla drôty elektrického vedenia.

01.08.2016 08:43
debata (17)

Člen vedenia Národného úradu pre bezpečnosť v doprave (NTSB) Robert Sumwalt na tlačovej konferencii uviedol, že balón pochádzal od českej firmy Kubíček a mal štyri palivové fľaše a tri horáky. Spoločnosť podľa svojich internetových stránok vyrába balóny takmer 30 rokov.

Vyšetrovatelia teraz zisťujú, či mohla pád zapríčiniť ľudská chyba, technická porucha či poveternostné podmienky. „Existuje fyzický dôkaz, že balón zasiahol drôty, nie stožiar,“ potvrdil Sumwalt predošlé tvrdenia niektorých svedkov. Či sa balón skutočne vznietil, ako tvrdí jedna svedkyňa, zatiaľ úrady nepotvrdili.

K nehode došlo v sobotu dopoludnia vo vidieckej oblasti pri meste Lockhart, 65 kilometrov južne od texaskej metropoly Austin. Texaské úrady v nedeľu identifikovali niektoré z obetí vrátane mladého manželského páru, ktorý sa zosobášil len začiatkom roka, píše agentúra DPA.

Balón sa počas letu vznietil a následne sa zrútil na pastviská. Jeho zhorený kôš dopadol na zem viac ako kilometer od samotného balóna, čo naznačuje, že ho pri náraze do vedenia odtrhlo, uviedol na tlačovej konferencii v Lockharte zástupca Národného úradu pre bezpečnosť v doprave (NTSB).

Vyšetrovatelia našli na mieste nehody viac ako desiatku elektronických zariadení, ktoré patrili obetiam. Mobilné telefóny a iné prístroje preskúmajú vo vládnom laboratóriu vo Washingtone s cieľom zistiť, či neobsahujú videozábery alebo iné údaje, ktoré by mohli ukázať, čo sa stalo.

Balón prevádzkovala spoločnosť Heart of Texas Hot Air Balloon Rides a jeho štyridsaťdeväťročný pilot bol podľa svojho kolegu citovaného agentúrou AP veľmi skúsený.

Ide o najtragickejšiu nehodu teplovzdušného balóna v USA. NTSB už pred dvoma rokmi vyzval na lepšiu reguláciu letov teplovzdušných balónov a odporučil, aby podliehali rovnakému dohľadu ako vyhliadkové lety lietadiel a vrtuľníkov.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #nehoda #Texas #let balónom