V Texase platí zákon povoľujúci nosenie zbraní na univerzitách

Osoby staršie ako dvadsaťjeden rokov môžu na základe nového zákona amerického štátu Texas nosiť na území univerzitných kampusov strelné zbrane.

02.08.2016 07:11
Austin, výročie, streľba Foto: ,
Americká vlajka znížená na pol žrde na 50. výročie streľby na univerzite v Austine.
debata (10)

Podľa priaznivcov norma pomôže zabrániť útokom strelcov na vysoké školy, podľa odporcov sa ale texask0 vzdelávacie inštitúcie stali vstupom zákona do platnosti menej bezpečnými, informovala agentúra Reuters.

Legálne držané zbrane budú môcť ľudia starší ako 21 rokov nosiť na univerzitách iba v prípade, že nebudú na prvý pohľad viditeľné. Ak ich schovajú napríklad pod odev, budú s nimi po novom môcť vstúpiť napríklad aj do učební.

Nový zákon vstúpil do platnosti v pondelok, teda v deň, keď si Texas pripomenul 50. výročie streľby na univerzite v Austine, pri ktorom 25-ročný Charles Whitman zabil 16 ľudí.

Podľa zástancov novej normy si strelci ako cieľ svojich útokov vyberajú často univerzity či kiná práve preto, že na týchto miestach nečakajú odpor ozbrojených osôb. Nová možnosť nosenia zbraní tak podľa nich urobí z univerzít bezpečnejšie miesta.

Proti zákonu vystúpil rad univerzitných profesorov, podľa ktorých vytvorí kombinácia mladosti, strelných zbraní a často neviazaného života študentov z vysokých škôl naopak miesta nebezpečné. Študenti so zbraňami by mohli na akademickej pôde vyvolať podľa profesorov navyše atmosféru strachu, v ktorej sa budú niektorí báť vyjadriť svoj názor.

Súkromné vysoké školy dostali v novom zákone výnimku. Väčšina z nich ju podľa agentúry Reuters využila a nosenie zbraní na svojich kampusoch nepovolila. Nosenie zbraní ukrytých pod odevom či inak skrytých umožňuje na území vysokoškolských zariadení celkom osem štátov americkej únie.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #Texas #zbraň