Trump kurizuje Putinovi. Chce mu priznať právo na Krym

Spojené štáty by podľa republikánskeho kandidáta na prezidenta Donalda Trumpa mali uznať ruskú anexiu Krymu, ak by to viedlo k lepším vzťahom s Moskvou a k posilneniu spolupráce v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát. Kontroverzný miliardár v rozhovore pre televíziu ABC v nedeľu rozvinul svoj výrok zo stredajšej tlačovky, že ak sa stane prezidentom, zváži uznanie anektovaného ukrajinského polostrova za súčasť Ruska.

02.08.2016 08:00
Donald Trump Foto: ,
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump.
debata (148)

„Ľudia na Kryme podľa toho, čo som počul, by radšej boli v Rusku, ako tam, kde boli predtým. A na to tiež musíme prihliadať,“ povedal Trump v interview.

Prečo to hovorí? Myslí to vážne? A skutočne by to splnil, ak by sa na budúci rok nasťahoval do Bieleho domu? Alebo len pokračuje vo svojej taktike upútať pozornosť za akúkoľvek cenu?

Volebný štáb prezidentskej kandidátky demokratov Hillary Clintonovej, podľa ktorej Trump ako prípadný najvyšší veliteľ ozbrojených síl by bol ohrozením národnej bezpečnosti, nominanta republikánov obvinil, že šíri propagandu šéfa Kremľa. Trump sa už viackrát pochvalne vyjadril o Vladimirovi Putinovi, ktorého označil za lepšiu hlavu štátu, ako je americký prezident Barack Obama. „Statočne zopakoval Putinov argument, že Rusko bolo v práve zabrať silou suverénne územie inej krajiny,“ citoval spravodajský portál CNN Clintonovej poradcu Jaka Sullivana.

„Je to desivé. Ale nemalo by nás to prekvapiť. Prišlo to v závese po jeho tichom pozvaní Rusov, aby napadli našich spojencov na východe Európe,“ pripomenul Sullivan Trumpovo spochybnenie vzájomnej vojenskej pomoci členských štátov NATO, keď v rozhovore pre New York Times minulý mesiac vyhlásil, že rozhodnutie o ochrane pobaltských štátov proti ruskej agresii by záležalo na tom, do akej miery tieto štáty dodržiavajú svoje záväzky voči USA. „O čom to hovorí? Rusko už na Ukrajine je. On to nevie? A čo ešte nevie?“ reagoval Sullivan na Trumpovo tvrdenie, že Putin nemá voči Ukrajine agresívne úmysly.

„Na Ukrajinu (Putin) nepôjde. OK? To musíte chápať. Jednoducho tam nepôjde, v poriadku? To si môžete poznamenať, môžete si to zapísať, môžete s tým urobiť, čokoľvek chcete,“ povedal pre ABC newyorský magnát. Na poznámku moderátora Georgea Stephanopoulosa, že „Putin už na Ukrajine je“ vyše dvoch rokov od anexie Krymu, Trump pripustil: „obre, istým spôsobom tam je. Ale ja tam nie som. Máte tam Obamu. A úprimne povedané, celá časť sveta je v chaose za Obamu napriek všetkej sile, o ktorej rozprávate, a všetkej moci NATO. Ukrajina je v chaose. Krym bol zabratý. Neobviňujte z toho Donalda Trumpa!“ zvalil zodpovednosť za odtrhnutie časti ukrajinského územia na Obamu namiesto Putina.

Podľa šéfa rozhlasovej stanice Echo Moskvy Alexeja Venediktova Trump „kurizuje“ Putinovi z rovnakých dôvodov, ako už predtým šokoval viacerými kontroverznými výrokmi. Hra ruskou kartou mu umožňuje zostať v centre pozornosti aj v čase, keď vďaka minulotýždňovému nominačnému zjazdu demokratov jeho súperka začína dominovať mediálnemu priestoru. Podľa prieskumu, ktorého výsledky včera zverejnila televízia CBS, Clintonová má pred Trumpom náskok sedem percentuálnych bodov, hoci ešte pred dvoma týždňami mali navlas rovnakú podporu.

„Trump potrebuje zaujať,“ tvrdí Venediktov. Podľa neho však vôbec nie je isté, že by vzťahy USA s Ruskom museli byť lepšie za Trumpa než za vlády Clintonovej. „To, čo hovorí v rámci kampane, nemá nijaký význam. Ak sa stane prezidentom, bude zastávať protiruské postoje. Ešte uvidíte, že popri tomto jastrabovi bude Hillary vyzerať ako holubica,“ varuje legenda ruskej žurnalistiky.

Ak Kremeľ napriek tomu nadŕža nepredvídateľnému Trumpovi, robí to podľa šéfa Echa Moskvy z taktických dôvodov. Zo strategických záujmov by totiž podľa neho Rusku viac vyhovovala vypočítateľnejšia a spoľahlivejšia Clintonová. „V Kremli chápu ten rozdiel. Prečo je pre nás Trump takticky dôležitý? Určite nie preto, že by mal nejaké proruské postoje. Ale preto, že už tri roky je smerovanie ruskej zahraničnej politiky takéto: V krajinách, ktoré zaviedli sankcie proti Rusku, treba prispievať k turbulenciám, aby sa tieto krajiny a vlády obracali do svojho vnútra. To je dôvod, prečo vo Francúzsku podporujeme Marine Le Penovú či v Škótsku a Katalánsku referendá o nezávislosti. Vlády týchto krajín to totiž núti riešiť svoje vnútorné problémy a nie, ako sa nazdávame, vystupovať jednotným frontom proti Rusku,“ povedal Venediktov pre Echo Moskvy.

© Autorské práva vyhradené

148 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #anexia Krymu #Donald Trump