Bild: Pomoc EÚ s utečencami pre Grécko zaostáva za sľubmi

Podpora Grécka zo strany členských štátov EÚ pri riešení utečeneckej krízy ďaleko zaostáva za sľubmi. S odvolaním sa na údaje Európskej komisie to tvrdí utorňajšie vydanie najčítanejšieho nemeckého denníka Bild.

02.08.2016 08:38
debata (3)

Ako príklad noviny uvádzajú nízky počet vyslaných expertov. Z 1580 sľúbených úradníkov pohraničnej agentúry Frontex dorazilo do Grécka zatiaľ iba 66. Z požadovaných 60 odborníkov na repatriáciu utečencov prišli iba dvaja, zo 475 sľúbených expertov na azylové otázky je k dispozícii 92 a zo 400 tlmočníkov 61. Najhoršia situácia je v oblasti právnikov, keď z prisľúbených 30 nie je v Grécku ani jediný.

V dôsledku tohto stavu sa azylové konanie preťahuje a Grécko tak opustila len hŕstka utečencov, uviedol denník Bild. Od 18. marca, keď začala platiť dohoda o utečencoch medzi Tureckom a EÚ, bolo z Grécka do ostatných krajín EÚ presídlených iba 849 utečencov a do Turecka bolo na základe princípu 1:1 (za každého nelegálneho utečenca, ktorý prišiel z Turecka na grécke ostrovy, by mala EÚ prijať z Turecka jedného Sýrčana) poslaných 468 osôb.

Turecko nedávno ústami šéfa svojej diplomacie Mevlüta Čavušogla pohrozilo, že ak jeho občania nebudú môcť najneskôr do októbra cestovať do členských štátov Európskej únie bez víz, Ankara nebude garantovať aplikáciu dohody s Európskou úniou o migrantoch.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #EÚ #migranti