Buffett vyzval Trumpa, aby zverejnil daňové priznanie

Americký miliardár a jeden z najbohatších podnikateľov sveta Warren Buffett vyzval republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na zverejnenie daňového priznania a spochybnil jeho obchodnícke vlohy.

02.08.2016 10:36
Warren Buffett Foto:
Warren Buffett podporuje demokratickú prezidentskú kandidátku Hillary Clintonovú (na snímke) počas zhromaždenia v Omahe.
debata (1)

Na predvolebnom zhromaždení v americkej Omahe Buffett v pondelok prehovoril po boku demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej, ktorej boj o Biely dom podporuje.

Publikovanie daňových priznaní patrí v USA k tradičným rituálom prezidentských kandidátov, ale Trump sa zatiaľ tejto zvyklosti vyhýba. Tvrdí, že dáta poskytne až potom, čo finančný úrad dokončí ich audit.

„Mám pre neho návrh,“ povedal v tejto súvislosti Buffett, ktorého daňové výkazy sú tiež predmetom auditu. „Stretnem sa s ním kdekoľvek a kedykoľvek pred voľbami. Obaja prinesieme svoje priznanie a necháme ľudí, nech sa na čokoľvek opýtajú,“ uviedol miliardár a dodal, že Trump sa nebojí finančného úradu, ale voličov.

Trump opakovane prehlasuje, že jeho obchodné úspechy sú zárukou dobrého riadenia štátu. Buffett ale tento názor nezdieľa. Keď vraj Trump v roku 1995 uviedol akcie svojej hotelovej spoločnosti na newyorskú burzu, podnik desať rokov po sebe chodil. „Opica by si viedla lepšie,“ poznamenal k tomu Buffett.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #daňové priznanie #Donald Trump #Warren Buffett