Nový britský eurokomisár King bude zodpovedať za bezpečnosť

Nový britský komisár EÚ Julian King bude mať pridelené portfólio bezpečnosti. Rozhodol o tom predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker, podľa ktorého bude mať zástupca Británie v období pred vystúpením svojej krajiny z únie na starosti politiku Bruselu v oblasti boja proti terorizmu, organizovanému zločinu a radikalizácii, informovala agentúra AP.

02.08.2016 10:51
Julian King Foto:
Britský zástupca v EK Julian King bude zodpovedný za boj proti terorizmu, organizovanému zločinu a počítačovej kriminalite
debata

Agentúra DPA uviedla, že Kingovi, nominovanému ešte začiatkom júla, zaslal dnes Juncker príslušný list. Šéf EK by mal následne požiadať o schválenie tohto rozhodnutia Európsky parlament.

Päťdesiatjedenročný King nahradí doterajšieho britského eurokomisára Jonathana Hilla, ktorý odstúpil z funkcie v reakcii na kladný výsledok referenda o vystúpení Británie z EÚ. King ako kariérny diplomat pôsobil v bruselských inštitúciách EÚ už aj v minulosti.

Hill bol od roku 2014 eurokomisárom pre finančnú stabilitu, finančné služby a úniu kapitálových trhov. Jeho úlohy dočasne prevzal podpredseda EK Valdis Dombrovskis.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jean-Claude Juncker #eurokomisár #Julian King