Francúzska vláda hľadá účinné opatrenia na nekonečný kolotoč teroru

Francúzsky prezident François Hollande sníval o úplne inom lete, aké momentálne zažíva. Malo začať víťazstvom národného tímu na futbalovom Eure, pokračovať ukončením výnimočného stavu v deň dobytia Bastily 14. júla a v pokoji doznievať s klesajúcou nezamestnanosťou a predvolebnými darmi v podobe daňových úľav. Tieto sny sa však po sérii teroristických útokov rozplynuli.

02.08.2016 14:00
FRANCE-HOSTAGES/PRIEST Foto: ,
Francúzsky prezident François Hollande a minister vnútra Bernard Cazeneuve (vzadu).
debata (18)

„Vieme, že za desať rokov, keď sa bude spomínať na kľúčové momenty jeho prezidentského obdobia, všetci budú hovoriť o terorizme. Nepredvídali sme to, ale je to tak,“ odovzdane priznáva jeden z prezidentových poradcov pre francúzsky denník Le Monde.

Ešte horšie ako jednotlivé útoky znáša vláda to, že sa neustále opakujú. Ako sa dá zakaždým obracať na spoločnosť, keď už boli všetky opatrenia a spôsoby ako vypátrať útočníkov vyčerpané?

Po útokoch na redakciu Charlie Hebdo v januári 2015 pripravila vláda informačný zákon, ktorý bol následne v júni schválený. Po novembrovej tragédii v Paríži vyhlásil prezident výnimočný stav, rozbehol projekt odoberania občianstva, ktorý nakoniec stroskotal, a uviedol do pohybu tvorbu nového protiteroristického zákona, ktorý bol schválený 3. júna.

Nové zákony vláda prijímať nechce

Zákon z 21. júla – týždeň po atentáte v Nice a päť dní pred vraždou kňaza Jacquesa Hamela – predĺžil výnimočný stav a zachoval rozšírené právomoci bezpečnostných zložiek. Vyčerpaná vláda už teraz novými zákonmi odpovedať nechce.

„Máme za sebou tri atentáty v priebehu niekoľkých týždňov. Ak pri každej príležitosti prehodnotíme stratégiu, zmeníme organizáciu našich zložiek, odhlasujeme nový zákon, potom tieto opatrenia strácajú účinnosť,“ zveril sa denníku Le Monde premiér Manuel Valls deň po krviprelievaní v Saint-Etienne-du-Rouvray. Francúzska vláda si samozrejme dobre uvedomuje dôležitosť posledných udalostí a náležite k tomu skrátila svoje letné prázdniny, ktoré tak budú plné ministerských porád o bezpečnosti a ďalších rokovaní.

Prezident Hollande sa zase snaží po každom útoku meniť vystupovanie. „Robíme všetko pre to, aby sme predišli ďalším útokom. Opakujú sa, ale nie sú rovnaké. Nechceme ich takto banalizovať, prispôsobujeme symboly a prejavy,“ znie vysvetlenie z prezidentovho okolia. Preto po atentáte v Saint-Etienne-de-Rouvray nebolo Hollanda natoľko vidieť a počuť ako v januári alebo novembri minulého roka, ale prenechal hlavnú úlohu v komunikácii s verejnosťou premiérovi.

Hollande v ústraní

Prezident si uvedomuje, že opozícia ho, podobne ako po minuloročných útokoch, nebude šetriť, a preto sa snaží zostať mimo dosahu politických treníc, aj za cenu toho, že bude v ústraní. Naopak, Manuel Valls svoju aktivitu v médiách zvyšuje. Tábor Françoisa Hollanda vsadil na to, že polemika o zachovaní právneho štátu alebo dostatočnosti bezpečnostných opatrení v Nice v konečnom dôsledku uškodí tým, ktorí ju živia. „Pravica na seba po Nice vzala veľkú zodpovednosť, nikdy jej nešlo o jednotu. Zaostala za spoločnosťou, ktorá vôbec nereaguje zle,“ myslia si poradcovia prezidenta.

Vláda sa tvári, že dvere necháva otvorené. „Pokiaľ pravica vyrukuje s novými návrhmi, sme pripravení spolupracovať, ale nech nám znovu nenavrhuje opatrenia, ktoré už boli prijaté alebo také, ktoré boli v minulosti vyskúšané, ale nefungovali,“ vysvetľuje jeden z poradcov. François Hollande má stále v živej pamäti porážku, ktorú mu priniesol projekt odoberania občianstva teroristom – opatrenie, ktoré rozdelilo jeho stranu bez toho, aby získalo väčšinu v pravicovom Senáte.

Každý v skutočnosti vie, že desať mesiacov pred koncom Hollandovho funkčného obdobia, éra národnej jednoty sa práve končí. „Ujasnenie“ spoločenskej debaty socialisti vnímajú pozitívne. „Zreteľne sa ukazujú rozdiely medzi reakčným blokom, ktorý znovu chce spochybniť právny štát, a táborom demokratov, do ktorého patríme my,“ tvrdí činiteľ z radov socialistov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Francúzsko #Francois Hollande