Savčenková drží ďalšiu hladovku, žiada oslobodenie väzňov na Donbase

Ukrajinská poslankyňa a bývalá ruská väzenkyňa Nadija Savčenková vyhlásila hladovku na protest proti údajnej nečinnosti Kyjeva voči problémom Ukrajincov väznených na Donbase.

02.08.2016 12:15
savčenková Foto: ,
Nadija Savčenková drží hladovku už po niekoľkýkrát.
debata (47)

Sama Savčenková to v utorok oznámila na tlačovej konferencii v Kyjeve. Hladovať chce do okamihu, keď budú všetci Ukrajinci na slobode. „Vyskúšala som mnoho spôsobov, ako bojovať (za väznených Ukrajincov). Teraz za nich budem bojovať tak, ako som donedávna bojovala sama za seba,“ vyhlásila bývalá letkyňa, ktorá počas väznenia v Rusku držala hladovku za svoje oslobodenie niekoľkokrát.

V marci bola Savčenková odsúdená na 22 rokov väzenia za údajný podiel na zabití dvoch ruských novinárov na Donbase. Poslankyňu kyjevského parlamentu, ktorá ruský proces označovala za skonštruovaný, prezident Vladimir Putin v máji omilostil. Stalo sa tak výmenou za oslobodenie dvoch ruských vojakov internovaných na Ukrajine.

Hneď po svojom oslobodení Savčenková označila prepustenie Ukrajincov zadržiavaných na Donbase za prioritu svojej činnosti v parlamente. Prepustenie osôb uväznených počas zdĺhavého konfliktu je jedným z bodov mierových dohôd z Minsku. Na harmonograme a rozsahu amnestie sa ale bojujúce strany zatiaľ nedokázali dohodnúť.

Koľko Ukrajincov separatisti v „ľudových republikách“ zadržiavajú, nie je jasné. Z väzenia sa zatiaľ dostali skôr len jednotlivci, ktorých osud bol predmetom záujmu médií alebo medzinárodných organizácií.

O hladovkách Nadi Savčenkové sa nedávno opovržlivo vyjadril ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. V odpovedi na otázky čitateľov denníka Komsomolskaja pravda napísal, že „Savčenková je celkom vypasená, takže hystérii okolo jej hladovky už dnes rozumejú všetci“.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #hladovka #Nadija Savčenková