Londýn má problém. Na Downing Street sa bijú vládne kocúry

Londýnskou vládnou ulicou Downing Street otriasajú bitky medzi premiérskou mačkou z čísla 10 a mačkou z neďalekého ministerstva zahraničia. Obzvlášť tvrdo sa do seba Larry a Palmerston pustili v pondelok, čo zdokumentoval fotograf Steve Back, ktorý sa obvykle venuje politickému dianiu.

02.08.2016 15:00 , aktualizované: 17:33
debata (20)

Podľa Backa sa tieto kocúry bijú „týždne a týždne“. „V pondelok som pokrýval bežné politické udalosti, keď sa zrazu z budovy ministerstva zahraničia vynoril Palmerston,“ povedal fotograf denníku The Daily Telegraph.

Najprv to vraj vyzeralo, že sa nič nebude diať, ale potom sa do seba šelmy pustili. Nováčik Palmerston vyšiel z bitky so zraneným uchom a veterán Larry, ktorý sídli na čísle desať od roku 2011, prišiel o obojok. Back súdi, že ak niekto nezasiahne, skončia bitky smrťou niektorého zo zvierat.

Situácia došla tak ďaleko, že svoju pomoc ponúkol britskej vláde renomovaný spolok na ochranu zvierat Battersea Dogs and Cats Home. Lietaniu chlpov na Downing Street sa venujú nielen britské médiá, ale aj svetové agentúry.

Slávny zvierací útulok v londýnskej štvrti Battersea v pondelok pre agentúru AP potvrdil, že ich expertku na mačacie správanie kontaktovali po tom, ako sa údajne pobil kocúr Larry, žijúci v sídle britských premiérov na Downing Street 10 s kocúrom Palmerstonom, hlavným lovcom myší ministerstva zahraničných vecí.

Predstaviteľka útulku v Battersea Lindsey Quinlanová uviedla, že obe centrá politickej moci si Larryho a Palmerstona u nich vybrali pre ich „spoločenskú, odvážnu a sebaistú povahu“. Dodala, že nevýhodou uvedených povahových vlastností môže byť skrytá agresivita, ktorá sa zvykne prejaviť najmä vtedy, keď sa „teritóriá dominantných jedincov prekrývajú“.

Svojho hlavného lovca myší má od 29. júla aj britské ministerstvo financií. Je ním čierny kocúr Gladstone, ktorý dostal meno po bývalom ministrovi financií a štvornásobnom premiérovi z čias kráľovnej Viktórie Williamovi Gladstonovi. Rovnako ako Larry a Palmerston, aj on pochádza z útulku v Battersea založeného v roku 1860.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Downing Street