Nemci sprísnili bezpečnosť na vojenskej základni v Turecku

Nemecká armáda sprísnila po nedávnom zmarenom pokuse o vojenský prevrat v Turecku bezpečnostné pravidlá pre svojich vojakov na leteckej základni Incirlik.

03.08.2016 11:45
lietadlo, USA, Turecko Foto: ,
Turecká základňa Incirlik.
debata (13)

Informoval o tom denník Die Welt. Štáty Severoatlantickej aliancie vrátane Nemecka využívajú základňu na juhu Turecka na boj proti organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii a Iraku.

Na základňu budú z preventívnych dôvodov môcť až do odvolania lietať len stroje, ktoré disponujú obrannými systémami proti raketovým útokom, povedal agentúre DPA hovorca velenia nemeckej misie. Rovnaké opatrenia podľa neho už prijali aj ďalší členovia NATO, ktorí na základni Incirlik pôsobia, vrátane USA. Bezprostredné nebezpečenstvo nemeckým vojakom ale nehrozí, dodal hovorca ministerstva obrany.

Turecké úrady zadržali po zmarenom pokuse o puč z noci z 15. na 16. júla tisíce príslušníkov tureckej armády. Vo väzbe skončil tiež veliteľ základne Incirlik Bekir Ercan Van. Podľa nemeckého ministerstva obrany majú rozsiahle čistky v tureckej armáde vplyv aj na fungovanie strategickej leteckej základne. Niektoré z dôležitých veliteľských pozícií zostávajú neobsadené, a vojaci NATO sa tak nemajú na koho obrátiť. Krátko po pokuse o prevrat Ankara prerušila tiež dodávky elektrickej energie na základňu, ktorú však medzitým už obnovila.

Nemecko do boja proti IS nasadilo 252 svojich vojakov. Štrnásť z nich pracuje ako styční dôstojníci v Katare, Kuvajte a Jordánsku, zvyšok pôsobí na základni Incirlik. Časť z nich sú piloti lietadiel typu Tornado, ktoré zaisťujú prieskum pozícií islamistov pre medzinárodnú koalíciu, a tankovacieho lietadla. Ďalší majú na starosti údržbu strojov a logistiku. Priamych bojových akcií sa nemecká armáda nezúčastňuje.

Berlín sa ku koalícii útočiacej proti radikálom z IS na Blízkom východe pripojil po vlaňajších novembrových teroristických útokoch v Paríži, pri ktorých zahynulo 130 ľudí.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Turecko #vojenská základňa #pokus o prevrat v Turecku