Japonsko má viac ako spolovice novú vládu

Japonský premiér Šinzó Abe vymenil viac ako polovicu devätnásťčlennej vlády v snahe podporiť svoje ekonomické, bezpečnostné a ďalšie politické ciele. Do čela ministerstva obrany vybral iba po druhýkrát v histórii Japonska ženu.

03.08.2016 12:03
Japonsko, vláda Foto: ,
Nová japonská ministerka obrany Tomomi Inadaová prichádza do úradu premiéra Šinzó Abeho.
debata

Novou ministerkou obrany je Tomomi Inadaová, ktorá je známa svojimi revizionistickým názory na dejiny druhej svetovej vojny. Informovala o tom agentúra AP.

Vymenovanie Inadaovej by mohlo narušiť vzťahy s Čínou a Južnou Kóreou, ktoré majú podľa AP stále v pamäti zverstvá páchané japonskou cisárskou armádou počas druhej svetovej vojny.

Šinzó Abe v nedávnej predvolebnej kampani sľúbil, že sa v prvom rade sústredí na ekonomické oživenie krajiny. Medzi jeho ďalšie ciele patrí revidovanie japonskej povojnovej pacifistickej ústavy.

Tento cieľ Inadaová zdieľa; časť japonských konzervatívcov vníma túto ústavu ako ponižujúci symbol japonskej porážky v druhej svetovej vojne, uviedla agentúra Reuters.

Inadaová tiež patrí k pravidelným návštevníkom tokijskej svätyne Jasukuni, ktorú Čína a Južná Kórea pokladajú za symbol niekdajšieho japonského militarizmu. Japonské vzťahy s Pekingom a Soulom často narúša odkaz japonskej vojenskej agresie pred druhou svetovou vojnou a počas nej.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Šinzo Abe #ministerka