V Dubaji havarovalo lietadlo z Indie, zomrel požiarnik

Na letisku v Dubaji pri pristávaní havarovalo lietadlo spoločnosti Emirates na linke z Indie, na palube malo takmer 300 ľudí.

03.08.2016 12:22 , aktualizované: 20:12
Emirates, lietadlo Foto: ,
Lietadlá spoločnosti Emirates na archívnej snímke.
debata

Stroj začal po dosadnutí na ranvej horieť, hospitalizovaných muselo byť s ľahšími zraneniami 14 osôb a podľa vedenia spoločnosti Emirates zomrel na následky zranení, ktoré utrpel pri hasení, jeden zo zasahujúcich hasičov. Všetci cestujúci aj posádka boli evakuovaní predtým, ako lietadlo zachvátili plamene. Letisko na niekoľko hodín zastavilo prevádzku a obnovilo ho po šiestich hodinách v 16:30 SELČ. Letecké spojenie medzi Dubajom a Prahou nemuselo byť prerušené.

Šéf aeroliniek na tlačovej konferencii povedal, že jeden z požiarnikov zomrel na následky zranení. Evakuácia bola podľa neho veľmi profesionálna a posádka z lietadla odišla ako posledná. Povedal tiež, že nehodu nespôsobilo žiadne bezpečnostné pochybenie.

Príčiny nehody stále jasné nie sú. Podľa zdroja servera BBC existuje niekoľko hypotéz. Podľa jednej sa lietadlo blížilo k pristávacej dráhe normálnym spôsobom, avšak posádka dostala z riadiacej veže pokyn, aby pristávací manéver prerušila a začala znovu stúpať. Zo snímok kolujúcich na sociálnych sieťach je zrejmé, že lietadlo leží na dráhe na trupe a nie je vidieť podvozok. Televízia SkyNews citovala jedného z pasažierov, podľa ktorého pilot cestujúcim oznámil, že má problém s podvozkom a že vykoná núdzové pristátie. Šéf Emirates tiež povedal, že pilot lietadla je skúsený a má nalietaných 7000 hodín.

Dubajská spoločnosť Emirates uviedla, že incident sa stal o 12:45 miestneho času (10:45 SELČ). Zábery umiestnené na sociálnych sieťach ukazovali lietadlo v plameňoch zahalené dymom. Podľa svedkov je zázrak, že sa nikomu nič nestalo.

Letisko oznámilo, že prílety aj odlety budú asi o štyri hodiny oneskorene. Lietadlá, ktoré už boli vo vzduchu, na pristátie odklonili na iné letiská. Prevádzka bude podľa nového oznámenia obnovená v 16:30 SELČ a prednostne začnú vybavovať veľké lietadlá.

Medzi cestujúcimi boli ľudia z 20 krajín. Na palube bolo podľa spoločnosti Emirates 226 Indov, 24 Britov, 11 občanov SAE, po šiestich z USA a Saudskej Arábie, päť z Turecka a štyria z Írska. Po jednom alebo dvoch potom občania Austrálie, Brazílie, Nemecka, Malajzie, Thajska, Chorvátska, Egypta, Bosny, Libanonu, Filipín, JAR, Švajčiarska a Tuniska.

"Neverila som svojim očiam, bolo to úplne strašné. Vyhodili šmykľavky, ale poletovali všade okolo. Ľuďom sa podľa toho, čo som videla, podarilo uniknúť pred veľkým výbuchom, po ktorom sa objavili plamene. Nás práve odvážali od nášho lietadla a boli sme blízko. Ľudia volali, aby ich odtiaľ rýchlo odviezli preč, "povedala stanici BBC Sarah-Louise Sherwoodová, ktorá na letisko dorazila v inom lete.

Alby Wilson, ktorý bol práve v letiskovej hale, opísal situáciu tako: „Počuli sme vonku veľký hluk, bežali sme k oknám a videli lietadlo vo vzdialenosti asi 500 metrov. Na dráhe bolo veľa čierneho dymu. Povedali nám, aby sme si sadli, a potom sa ozvala veľká rana. Všade okolo lietadla bola hasičské autá.“

Boeing 777 letel z Tiruvanantapuramu v indickom štáte Kerala, let trval približne 3,5 hodiny a na palube bolo podľa leteckej spoločnosti 282 pasažierov a 18 členov posádky.

Podľa stanice NBC sa požiar rýchlo šíril zo zadnej časti trupom lietadla a plamene zachvátili jeho hornú polovicu. Na miesto prišli tri hasiace vozy a požiarnici do 20 minút dostali oheň pod kontrolu.

Agentúra Bloomberg v tejto súvislosti pripomenula, že spoločnosť Emirates prevádzkuje vôbec najviac medzinárodných letov a podľa toho, čo zostalo zo zhoreného lietadla, ide podľa nej o jednu z najväčších nehôd tejto spoločnosti.

Lietadlá Boeing 777 sú považované za jedny z najbezpečnejších. To, ktoré dnes horelo, prešlo servisom v roku 2003.

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #Dubaj