Čína hrozí mobilizáciou pre spory v Juhočínskom mori

Čínsky minister obrany Čchang Wan-čchüan varoval pred hrozbami týkajúcimi sa námornej bezpečnosti a zároveň vyzval na zvýšenie prípravy na "ľudovú vojnu na mori". Jeho výrok prichádza v čase, keď sa Peking usiluje "zabezpečiť suverenitu" po tom, ako medzinárodný tribunál v júli svojím rozhodnutím odmietol historické nároky Číny na väčšinu Juhočínskeho mora.

03.08.2016 13:23
Juhočínske more Foto: ,
Juhočínske more je predmetom medzinárodných sporov.
debata (97)

Čchang, ktorý sa vyslovil počas inšpekcie pobrežnej provincie Če-ťiang, ďalej „vyzval na uznanie závažnosti situácie národnej bezpečnosti, predovšetkým hrozieb z mora“, napísal dnes denník The Japan Times. Na mobilizáciu v súvislosti s obranou národnej zvrchovanosti a územnej celistvosti by mala byť pripravená armáda, polícia i verejnosť, dodal Čchang.

Vyjadrenie šéfa čínskeho rezortu obrany prichádza na pozadí zvýšeného napätia v Juhočínskom mori po tom, ako Stály rozhodcovský súd (PCA) v holandskom Haagu zamietol nároky Pekingu na prakticky celú túto strategickú vodnú cestu, ktorou sa ročne prepraví tovar v hodnote viac než päť biliónov dolárov.

Čínska vláda podľa štátnej tlačovej agentúry Sinchua minulý týždeň oznámila, že v septembri uskutoční v inkriminovanej oblasti spoločné námorné cvičenie s ruskými silami. Čínske ministerstvo obrany označilo tieto manévre za „rutinu“ s tvrdením, že nebudú namierené proti žiadnej tretej strane.

Aj keď sa pozornosť medzinárodného spoločenstva v poslednom období sústredila na Juhočínske more, o ktorého časti sa Čína sporí s vládami piatich štátov, Peking operuje aj vo Východočínskom mori, kde sa domáha správy nad pásmom neobývaných ostrovov kontrolovaných Japonskom.

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #mobilizácia #juhočínske more #zvrchovanosť #územná celistvosť