Migračná politika Merkelovej podľa Nemcov s atentátmi nesúvisí

Nedávne teroristické útoky v Bavorsku podľa väčšiny Nemcov nijako nesúvisia so ústretovou migračnou politikou kancelárky Angely Merkelovej. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý na zadanie časopisu Stern spracovala agentúra Forsa. Že nesie Merkelová na atentátoch kvôli svojmu postupu v migračnej kríze vinu, si myslí ani nie tretina opýtaných.

03.08.2016 13:35
mníchov, streľba, smútok Foto: ,
Pred mníchovské nákupné centrum, kde 18-ročný mladík zastrelil deväť ľudí a potom aj sám seba, ľudia nosili sviečky, kvety a sústrastné odkazy.
debata (97)

Z 28 percent respondentov, podľa ktorých nesie kancelárka kvôli svojej politike spoluvinu na nedávnych teroristických útokoch vo Würzburgu a Ansbachu, sa viac ako tri štvrtiny označili za voliča pravicovo populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AFD). Spájať ústretovosť Merkelovej k utečencom sa spoluzodpovednosť za júlové útoky odmieta 69 percent opýtaných.

Proti téze, že Merkelová do krajiny svojou politikou prilákala teroristov, sú aj dve tretiny voličov konzervatívnej bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU), ktorej predseda a bavorský premiér Horst Seehofer je jedným z najtvrdších kritikov súčasnej migračnej politiky spolkovej vlády. Seehofer predčasom uviedol, že Merkelovej za teroristické útoky v jeho spolkovej krajine nedáva ani najmenšiu vinu.

Polovica opýtaných Nemcov sa domnieva, že bezpečnostné zložky nie sú dostatočne pripravené a vybavené na to, aby občanom zabezpečili maximálnu možnú ochranu. Najčastejšie by si účastníci prieskumu priali zvýšiť počet policajtov a zlepšiť aj ich technické vybavenie. Asi 65 percent opýtaných by privítalo nasadenie armády vo vnútrozemí v prípade teroristického ú­toku.

Tri štvrtiny opýtaných sa v ankete vyjadrili tiež pre rýchlejšie vyhosťovanie odmietnutých žiadateľov o azyl. Neúspešní žiadatelia o azyl, ktorí sa dopustili trestného činu, by mali byť vratení aj do krajín, ktoré nemecké úrady nepovažujú za bezpečné, uviedlo 73 percent respondentov. Približne rovnaký počet ľudí by si prial tiež prísnejšie hraničné kontroly.

Bavorsko v júli zažilo niekoľko tragických útokov. Najprv zaútočil afganský utečenec nožom a sekerou na cestujúcich vo vlaku do Würzburgu a zranil päť ľudí, kým ho polícia zastrelila. O niekoľko dní neskôr zabil Nemec s iránskymi koreňmi deväť ľudí pri mníchovskom nákupnom centre Olympia a potom sa v bavorskom meste Ansbach odpálil odmietnutý sýrsky žiadateľ o azyl, pričom zranil 15 ľudí. K útoku v Ansbachu sa prihlásila teroristická skupina Islamský štát (IS).

97 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #teroristické útoky #migračná politika #prieskum verejnej mienky