V USA zatkli prvého policajta ochotného pomáhať IS

Policajt z Washingtonu bol ako prvý člen policajného zboru v USA zatknutý za ochotu pomáhať radikálnej organizácii Islamský štát. Podľa stanice ABC chcel jeho členom uľahčiť komunikáciu do zámoria.

03.08.2016 17:39 , aktualizované: 22:01
debata (10)

Obvinený bol v rámci federálneho protiteroristického zákona z ochoty poskytnúť materiálnu podporu IS. V prípade odsúdenia mu hrozí až 20 rokov väzenia.

Young slúžil v polícii 12 rokov a zatknutý bol v stredu ráno miestneho času na veliteľstve washingtonskej polície. Federálny úrad pre vyšetrovanie ho dlho sledoval a policajt v domnení, že komunikuje s radikálmi, bol v spojení s agentom FBI.

Stanica ABC ohlásila, že Young chcel členom IS pomôcť vytvoriť prostredie, ktoré im umožní tajne medzi sebou komunikovať. Nakúpil na tento účel materiál za 250 dolárov (vyše 220 eur). Za peniaze podľa FBI nakúpil v júli darčekové karty, ktoré mali členovia IS použiť na nákup mobilných aplikácií, ktoré by im uľahčili komunikáciu. Karty sa však nedostali k IS, ale k tajnému agentovi FBI, ktorý sa za radikála vydával.

Popoludní miestneho času (večer SELČ) sa prvýkrát objavil na súde v Alexandrii, ktorý ho obvinil v jednom bode, totiž z pokusu poskytnúť materiálnu pomoc IS. Podľa agentúry AP požiadal o pridelenie verejného obhajcu, počas sotva päťminútového rokovania nič iné nepovedal.

FBI Younga sledoval od roku 2010. Z dokumentov, o ktorých informovala agentúra AP, vyplýva, že od roku 2011 cestoval dvakrát do Líbye a pripojil sa tam ku skupinám, ktoré zvrhli diktátora Muammara Kaddáfího.

Hovorca prokuratúry povedal, že Young svojím správaním nijako neohrozoval policajný zbor a svoju aktivitu zameral na pomoc IS v zámorí. Z polície bol už ale prepustený.

Podľa dokumentácie bol spoločníkom dvoch ďalších osôb, ktoré boli obvinené zo zločinov viazaných na terorizmus. V roku 2010 ho polícia vypočúvala kvôli jeho kontaktom so Zacharym Chesserom, ktorý sa priznal k úmyslu pripojiť sa k radikálnej skupine Šabáb a k vyhrážkam, ktoré poslal autorom kresleného seriálu South Park, keď zverejnili diel obsahujúci urážku islamu. Young sa tiež pravidelne stýkal s Aminom El Khalifim, ktorý sa priznal k účasti na príprave samovražedného útoku na kapitol v roku 2012.

S informátorom z FBI sa Young v roku 2014 zišiel dvadsaťkrát a v domnení, že ide o záujemcov o spoluprácu s radikálmi, mu radil, ako sa vyhnúť zadržaniu na ceste za IS do zámoria.

Young pracoval vo washingtonskej dopravnej polícii a žil vo Fairfaxe vo Virgínii. Je síce prvým členom policajného zboru zadržaným kvôli podpore IS, ale je len jednou zo šiestich osôb, ktoré boli za terorizmus zadržané len vo Virgínii. FBI vyšetruje podobné prípady aj v iných štátoch USA.

Polícia prehľadala Youngov dom v meste Fairfax, zatiaľ čo jeho susedia AP bývalého policajta popísali ako čudáckeho samotára. Podľa susedky Diny Ahmadovej mal auto ozdobené protiizraelskými nálepkami. „Vedeli sme, že je na ňom niečo podivného. Trošku nám z neho behal mráz po chrbte,“ povedala.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #policajt #Washington #IS