Turecko chce spoluprácu s Radou Európy v oblasti ľudských práv

Turecko chce úzko spolupracovať s Radou Európy (RE) napriek nedávnemu pozastaveniu plnenia Európskeho dohovoru o ľudských právach. Uviedol to šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu po stredajších rokovaniach v Ankare s generálnym tajomníkom RE Thorbjörnom Jaglandom.

03.08.2016 18:42
debata (7)

Čavušoglu prisľúbil, že bude pravidelne informovať Radu Európy o stave dodržiavania ľudských práv v Turecku. Jagland zase vyjadril potešenie z toho, že Ankara je ochotná akceptovať pomoc expertov RE. Turecko pozastavilo plnenie niektorých záväzkov vyplývajúcich Európskeho dohovoru o ľudských právach v reakcii na neúspešný pokus o vojenský prevrat. V krajine bol tiež vyhlásený trojmesačný výnimočný stav, ktorý umožňuje vládnutie prostredníctvom prezidentských dekrétov.

Turecká opozícia a ľudskoprávne organizácie sa obávajú, že prezident Recep Tayyip Erdogan využije svoje mimoriadne právomoci a rozsiahle represie voči stúpencom prevratu na ďalšie upevnenie svojho autoritatívneho režimu. Organizácia Amnesty International tvrdí, že disponuje dôkazmi o mučení osôb zadržaných po zmarenom puči, čo však Ankara popiera.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #ľudské práva #Rada Európy