Trump stráca ďalších republikánov, nahneval i šéfa strany

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump kvôli svojim posledným výrokom a sporom s poprednými politikmi stráca podporu ďalších vplyvných republikánov či sponzorov.

03.08.2016 21:11
Donald Trump Foto: ,
Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump.
debata (43)

Nedlho potom, čo oznámila významná republikánska sponzorka Meg Whitmanová, že podporí Trumpovu sokyňu Hillary Clintonovú, nahneval Trump aj šéfa strany Reinca Priebusa. Newyorský miliardár cez rad konfliktov odmietol, že by jeho kampaň bola v problémoch.

Trump sa oprel do predsedu Snemovne reprezentantov Paula Ryana a vplyvného senátora Johna McCaina, ktorí boli medzi dlhým radom republikánov kritizujúcich Trumpov urážlivý výrok na adresu matky padlého amerického moslimského vojaka. Prostoreký magnát v rozhovore pre denník The Washington Post vyhlásil, že Ryana ani McCaina nepodporí v ich snahe o znovuzvolenie do Kongresu.

To podľa agentúry Reuters veľmi rozčúlilo Priebusa, ktorý sa dlhodobo snaží mierniť napätie v strane a zjednotiť ju na podpore kontroverzného kandidáta. „Pripadá si ako blázon,“ povedal o Priebusovej snahe nemenovaný zdroj Reuters.

Od Trumpa sa odvrátila aj šéfka firmy Hewlett Packard Enterprise Whitmanová, ktorá patrí k najvýznamnejším republikánskym prispievateľom. Nazvala ho autoritárom a oznámila, že bude voliť Clintonovú. K rovnakému kroku sa v utorok odhodlal ako prvý republikánsky zákonodarca newyorský kongresman Richard Hanna.

Na správy amerických médií, že sa jeho kampaň ocitla v kritickom bode, Trump reagoval sebavedomým vyhlásením. „V mojej kampani je veľká jednota, možno väčšia ako kedykoľvek predtým. Chcem všetkým poďakovať za skvelú podporu. Porazíme skazenú H!“ napísal na twitteri s použitím svojho obľúbeného pomenovania pre konkurentku Clintonovú. Tá ho však v posledných prieskumoch poráža čoraz väčším rozdielom a podľa niektorých komentátorov môže takto výrazná nejednota strany byť pre Trumpa fatálna.

Trump už mnohokrát vzbudil odmietavé reakcie u svojich spolustraníkov drsnými komentármi na adresu imigrantov, moslimov či žien. Súčasná vlna odsudkov prišla po víkendovom komentári na adresu matky amerického moslimského vojaka, ktorý zahynul vo vojne v Iraku. Urážku odsúdil rad Trumpovych bývalých sokov z primárok vrátane jeho spolupracovníka Chrisa Christieho.

Trumpovej popularite v strane neprispievajú ani ústretové slová na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina doplnené výzvou, aby USA uznali anektovaný ukrajinský Krym za ruské územie.

Upokojiť situáciu sa pokúsil viceprezidentský kandidát Mike Pence, ktorý oznámil, že Ryan má jeho podporu pre znovuzvolenie. Či však k podobne zmierlivému kroku siahne aj Trump, ktorý sa prezentuje ako nepolitický kandidát bojujúci proti pokazenému straníckemu establishmentu, je podľa médií veľmi neisté.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump