Útočník v Londýne dobodal na smrť ženu, zranil 5 ľudí

Devätnásťročný nórsky občan somálskeho pôvodu dobodal v stredu večer v centre Londýna Američanku a zranil nožom ďalších päť ľudí rôznych národností, kým ho polícia zneškodnila paralyzérom.

04.08.2016 07:00 , aktualizované: 20:29
debata (146)

Zásadnú úlohu pri zrejme spontánnom útoku hralo jeho duševné zdravie, uviedol zástupca londýnskej polície. Vyšetrovatelia podľa neho u muža nezistili žiadne známky radikalizácie a nič nenasvedčuje tomu, že čin má teroristické pozadie. Mladík bol zatknutý a je vo väzbe.

Policajtov niekto zavolal o 22:33 miestneho času (23:33 SELČ) na Russellovo námestie v centre Londýna, kde podľa telefonátu muž útočil na ľudí nožom. Policajti a záchranári objavili na mieste šesť zranených, z ktorých jedna žena na následky ťažkých poranení neskôr zomrela. Policajti vzápätí podozrivého muža zadržali s použitím paralyzéra.

Obeť útoku bola asi 60 ročná žena, zranené boli ďalšie dve ženy, medzi zranenými boli aj traja muži. V nemocnici zostáva Brit, ktorý utrpel bodné rany na bruchu. Štyria ostatní zranení boli v nemocnici ošetrení a prepustení domov. Zavraždená žena je Američanka, zranení pochádzajú z Británie, Austrálie, Izraela a z USA.

Cyklista, ktorý okolo miesta činu krátko po útoku prechádzal, spravodajcovi denníka The Daily Telegraph povedal, že útočníkom bol podľa iných svedkov „biely muž s tlstou tvárou“. On sám videl, že žena vo veku asi 60 rokov mala na chrbte niekoľko bodných rán. Španielska rodina, ktorá obetiam pomáhala a ktorá ho zastavila, aby zavolal políciu, vraj uviedla, že útočník nič nekričal.

Podľa médií boli po incidente ulice v okolí plné policajtov, ktorí sa zjavne snažili predísť ďalšiemu útoku a pátrali po možnom komplicovi útočníka. Starosta Londýna ráno vyzval obyvateľov britskej metropoly, aby zachovali pokoj, ale zároveň boli bdelí.

Meno ani iné bližšie podrobnosti o páchateľovi útoku polícia novinárom neoznámila. Národnosť útočníka pri incidente podľa policajtov nehrala úlohu. Nórsko opustil v roku 2002 ešte ako malé dieťa.

Londýnska polícia v stredu oznámila, že nanovo povoláva do služby 600 ozbrojených príslušníkov, aby chránili obyvateľstvo pred teroristickými útokmi. Opatrenia podľa britských údajov nie sú spojené so žiadnymi konkrétnymi hrozbami.

Bývalý bojovník radikálnej organizácie Islamský štát (IS) Harry SARF, ktorý sa narodil v Nemecku a vyrástol v Británii, v stredu americkému denníku The New York Times povedal, že IS plánuje útoky v Británii, Francúzsku a Nemecku. SARF prišiel do Sýrie v roku 2015, kde mu vraj maskovaní príslušníci IS oznámili, aby sa spolu so svojím nemeckým kamarátom vrátili a spáchali útok v Nemecku. Bývalý poštár SARF opustil územie ovládané IS po troch mesiacoch kvôli brutalite tamojšieho života a teraz je v Nemecku vo väzení.

146 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #útok nožom