Republikáni nespokojní s Trumpom podporujú Clintonovú

Skupiny zámožných republikánov nespokojných s prezidentským kandidátom Donaldom Trumpom v súkromí lákajú kolegov k podpore prezidentských ambícií protikandidátky Hillary Clintonovej.

04.08.2016 18:13
DEM 2016 Convention Foto: ,
Bývalá ministerka zahraničných vecí USA Hillary Clintonová si získava podporu zámožných republikánov nespokojných s Trumpom.
debata (31)

S odvolaním sa na informované zdroje to uviedla agentúra Reuters. Tieto skupiny sa vraj usilujú o to, aby čo najväčší počet vplyvných republikánov prispel Clintonovej na kampaň a verejne ju podporil.

„Keby som podporoval Trumpa, nemohol by som sa pozrieť vnúčatám do očí,“ vyhlásil bývalý federálny prokurátor a dlhoročný prominentný republikán Dan Webb. Republikánske kruhy podľa Reuters znechucujú Trumpove výroky o ženách, Mexičanoch, moslimoch a vojnových veteránoch, ktoré poburujú aj nemalú časť americkej verejnosti.

Známi a majetní republikáni môžu Clintonovej výrazne prospieť nielen tým, že prispejú na jej kampaň. Môžu tiež presvedčiť ostatných vplyvných členov Republikánskej strany a podnikateľov zo straníckych radov, aby Clintonovú podporili. To by spochybnilo Trumpove tvrdenie, že ako úspešný obchodník dokáže najlepšie riadiť krajinu.

V USA už vzniklo niekoľko skupín republikánskych aktivistov, ktoré budú Clintonovú podporovať. Ide napríklad o hnutie Republicans for Her 2016 (Republikáni pre ňu 2016) alebo Republican Women for Hillary (Republikánske ženy pre Hillary). Na podporu Clintonovej sa spojilo aj niekoľko bývalých úradníkov vlády Georgea Busha mladšieho.

Podporu bývalej prvej dámy tento týždeň vyjadril investičný manažér a miliardár Seth Klarman, dlhoročný finančný sponzor republikánov, podľa ktorého sú Trumpove výroky „šokujúcim spôsobom neprijateľné“. Bývalý člen vládnych tímov prezidentov Ronalda Reagana a Georgea Busha staršieho Jim Cicconi Clintonovú verejne podporil. „Poskytnem kampani (Clintonovej) akúkoľvek podporu, o ktorej si povedia,“ vyhlásil v stredu.

Snaha získať vplyvných republikánov na stranu Clintonovej je stále ešte v začiatkoch, uviedla agentúra Reuters. Trumpova hovorkyňa Hope Hicksová odmietla tieto tendencie komentovať, hovorca Clintonovej Jesse Ferguson ich naopak potvrdil.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentský kandidát #Donald Trump #Hilary Clinton