Hry môžu vírus Zika rozšíriť do sveta

Vo vzduchu nad Brazíliou číha hrozba v podobe komárov, ktoré roznášajú vírus Zika. Ten tamojšia vláda považuje za najväčší verejno-zdravotný problém. Viacerí športovci, medzi nimi aj slovenský tenista Martin Kližan, z tohto dôvodu odmietli účasť na olympiáde. Vedci upozorňujú, že vďaka hrám, ktoré sú spojené s pohybom masy ľudí, sa ochorenie môže rýchlejšie rozšíriť do celého sveta.

05.08.2016 07:00
komár, Aedes aegypti, vírus Zika Foto:
Výrus zika sa v Brazílii považuje za najväčší verejno-zdravotný problém.
debata (21)

Brazília poskytuje vhodné klimatické podmienky na bežný výskyt komárov. Rozmnožujú sa najmä v teplom a vo vlhkom prostredí. Ochorenia prenášajú najmä komáre rodu Aedes. Rizikové regióny sú na severe a severovýchode krajiny. „V žiadnom prípade to však neznamená, že by sa mali ignorovať preventívne opatrenia proti uštipnutiu komárom aj v menej rizikových oblastiach,“ upozorňuje slovenský úrad hlavného hygienika.

Len pred viac ako rokom sa v Brazílii zistil prenos vírusu v rámci štátu a dnes sa považuje za najväčší verejno-zdravotný problém. „Je nebezpečný najmä pre tehotné ženy, pretože môže u plodu podnietiť vznik zmien vo vývoji centrálneho nervového systému,“ povedala Martina Merková z mediálneho odboru Úradu verejného zdravotníctva. Brazílske úrady odhadujú, že počas roka 2015 sa zikou nakazilo od pol milióna do 1,5 milióna ľudí. V krajine preto začali s postrekmi proti komárom. Vláda nasadila vyše dvestotisíc vojakov, ktorí v postihnutých oblastiach obchádzali domácnosti a radili ľuďom, ako sa chrániť.

Svetová zdravotnícka organizácii (WHO) radí športovcom aj návštevníkom olympijských hier, aby používali repelenty a svetlé oblečenie, ktoré by malo pokryť čo najväčšiu časť tela. V ubytovaniach a hoteloch by nemali chýbať siete na oknách. Insekticídmi by mali byť nastriekané nielen sieťoviny, ale aj rámy na dverách a oknách.

Zika sa zvyčajne prejavuje miernymi príznakmi, niektorí ich nemusia mať vôbec. Je hrozbou najmä pre malé deti a tehotné ženy. Ak ženu poštípe infikovaný komár, môže sa jej narodiť dieťa s mirkocefáliou (nezvyčajne malou hlavou). Tieto deformity už hlásia v 14 krajinách. Posledným štátom, kde sa v tomto roku narodili dve deti s malou hlavou, je Paraguaj. WHO preto odporúča tehotným ženám, aby necestovali do týchto oblastí.

Vírus hlási 67 krajín, za posledné tri roky medzi najpostihnutejšie oblasti patria štáty Strednej a Južnej Ameriky a Pacifiku.

Najnovšie prípady sa vyskytli na Kube, minulý týždeň to bola Florida. Na Kube sa pritom darilo udržiavať túto nákazu pod kontrolou, tento pondelok diagnostikovali ochorenie dvom ľuďom vo východnej časti krajiny v meste Holguin. V oboch prípadoch došlo k nakazeniu na ostrove, ich liečba postupuje úspešne. Kubánske úrady preverujú cestujúcich prichádzajúcich do krajiny a infikovaných ľudí dávajú do karantény. Celý ostrov stále postrekujú proti komárom. Až do pondelka sa tam tak vďaka tejto taktike vyskytol iba jeden známy prípad tohto ochorenia.

V americkom štáte Florida minulý piatok zaznamenali pravdepodobne prvé štyri prípady nákazy, ku ktorým došlo priamo na území USA. Dosiaľ v Spojených štátoch zistili viac ako 1 650 prípadov ochorení. Tieto najnovšie však predstavujú prvé nákazy, ku ktorým nedošlo pohlavným stykom či v dôsledku cesty do cudzích krajín. Tehotné ženy tak budú mať zadarmo prístup k testom na prítomnosť vírusu.

Na Slovensku sa prvý prípad nakazenia vírusom Zika objavil vo februári tohto roka. Potvrdili to laboratórne testy. Išlo o 23-ročnú ženu, ktorá sa vrátila z mesačnej cesty po Južnej Amerike. Priebeh ochorenia bol ľahký, lekári ju po dvoch dňoch hospitalizácie prepustili domov. Celkovo boli na našom území zistené ešte ďalšie dva prípady.

Na hrozbu globálneho rozšírenia vírusu ešte v máji tohto roka upozorňovalo aj 150 zdravotníckych expertov a vedcov z celého sveta. Tvrdia, že státisíce ľudí, ktorí navštívia olympijské podujatie, zapríčinia rýchlejšie celosvetové rozšírenie vírusu a narodenie ďalších detí s vrodenými chybami. WHO preto poslali výzvu a žiadali, aby zvážila posunutie augustovej olympiády, kým sa v Brazílii nestabilizuje situácia s vírusom.

V minulosti sa iba raz stalo, že sa športová udalosť presunula pre zdravotné riziko. V roku 2003 Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) premiestnila krátko pred štartom majstrovstvá sveta žien z Číny do USA. Dôvodom boli obavy z respiračného vírusu SARS.

Otázky a odpovede k vírusu Zika

Ako sa môže dostať do tela človeka vírus Zika?
Primárne sa prenáša uštipnutím infikovaným komárom Aedes, ktorý je pôvodcom napríklad aj horúčky dengue (horúčka, ktorá môže vyústiť do vnútorného krvácania) a žltej zimnice (krvácavá horúčka). Zika sa môže prenášať aj pohlavnou cestou, cez krv či sliny.

Kde môže dôjsť k nákaze?
Vo väčšine prípadov sa Zika šíri z komára Aedes aegypti v tropických a subtropických oblastiach Afriky, Ameriky, Ázie a v Pacifiku. Iný druh komára, Aedes albopictus, ktorý je rovnako zodpovedný za túto infekciu, môže prežiť aj v regiónoch s chladnejším podnebím. V našich zemepisných šírkach tieto druhy komárov nie sú rozšírené.

Prečo je Zika nebezpečná?
Je príčinou mikrocefálie, čo je vývinová porucha postihujúca centrálny nervový systém, prejavuje sa zaostávaním v raste mozgu. Ženám, ktoré počas tehotenstva poštípal nakazený komár, sa rodia deti s nezvyčajne malými hlavami. Zika je tiež príčinou Guillain-Barrovho syndrómu, ide o závažnú neurologickú poruchu, ktorá môže viesť k paralýze organizmu a smrti.

Môže sa komár Aedes presúvať z krajiny do krajiny?
Komár nepreletí viac ako 400 metrov. Náhodne (vtáci, batožina) sa však môže prepraviť z jedného miesta na druhé a zavliecť vírus Zika do nových oblastí.

Aké sú príznaky nakazenia vírusom Zika?
Prejavuje sa horúčkou alebo výražkami, bolesťami svalov, kĺbov, zápalom spojiviek a únavou. Príznaky sa objavujú niekoľko dní od poštípania infikovaným komárom, trvajú od dvoch do siedmich dní. Môže sa stať, že ochorenie bude aj bez príznakov.

Ako sa ochorenie diagnostikuje?
Prítomnosť vírusu Zika v krvi môže potvrdiť laboratórne vyšetrenie. Dôležitá je anamnéza – príznaky a cestovateľská história do tropických oblastí.

Ako prebieha liečba?
Liekmi sa tlmí bolesť a horúčka, pacient by mal oddychovať a piť dostatok tekutín. Ak sa príznaky zhoršujú, mal by vyhľadať lekára.

Zdroj: Svetová zdravotnícka organizácia (WHO)

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio de Janeiro #Zika #OH2016