Ukrajina odmieta prijať nového ruského veľvyslanca v Kyjeve

Medzi Kyjevom a Moskvou sa rozhorel ďalší spor, tentoraz o osobu nového ruského veľvyslanca na Ukrajine. Prezident Vladimir Putin koncom júla odvolal z Kyjeva doterajšieho veľvyslanca Michaila Zurabova a o pár dní neskôr Rusko v súlade s diplomatickými zvyklosťami požiadalo Ukrajinu o súhlas (agrément) s vyslaním nového veľvyslanca Michaila Babiča. Odpovede Kyjeva sa ale Moskva nedočkala.

04.08.2016 20:59
debata (121)

Hovorkyňa ukrajinského ministerstva zahraničia Olena Zerkalová vyhlásila, že Kyjev sa osobou budúceho ruského veľvyslanca zaoberať nemieni. Politický riaditeľ ministerstva Oleksandr Makyjev konštatoval, že neprítomnosť ruského veľvyslanca v Kyjeve nie je niečím, čo by bolo pre dvojstranné vzťahy určujúce.

„Určujúcim faktorom zostáva ruská agresia. Debaty o vymenovaní toho či onoho sú z tohto pohľadu úplne druhoradé,“ povedal novinárom Makyjev.

Návrh na vymenovanie Babiča, pôvodne vojaka, ktorý bol v sovietskej ére pracovníkom tajnej služby KGB, považujú ukrajinské médiá za ruskú provokáciu. „Odmietnutím agrémentu Ukrajina zrejme našla spôsob, ako fakticky prerušiť diplomatické styky s Ruskom bez toho, aby to urobila oficiálne. To je pre nás optimálny variant,“ napísala v komentári štátna agentúra Ukrinform.

Ukrajina svojho veľvyslanca v Moskve nemá od marca 2014, keď bol ambasádor Volodymyr Jelčenko odvolaný na protest proti anexii Krymu. Veľvyslanectvo vedie chargé d'affaires Ruslan Nimčynskyj.

121 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Kyjev #veľvyslanec