Rím: Mimoriadne bezpečnostné opatrenia aj vo Vatikáne

Mimoriadne prísne bezpečnostné opatrenia, ktoré v súvislosti s najvyšším stupňom protiteroristickej pohotovosti platia od stredy v okolí Kolosea v Ríme, boli rozšírené aj na mestské hradby obklopujúce Vatikán.

04.08.2016 22:21
Rím, Vatikán, Taliansko, Chrám sv. Petra,... Foto: ,
Mimoriadne bezpečnostné opatrenia v Ríme rozšírili aj na Vatikán.
debata (15)

Dôvodom sú masy turistov stojacich pozdĺž nich a čakajúcich na návštevu Vatikánskych múzeí, informovali dnes talianske médiá.

O zavedení sprísnených bezpečnostných opatrení v spomínaných dvoch turistami vyhľadávaných destináciách Večného mesta rozhodol veliteľ tamojšej cudzineckej polície Nicolo Nicolo D'Angelo. Podľa jeho slov je v auguste väčšina Rimanov mimo talianskej metropoly, je v nej však množstvo turistov. Práve zintenzívneniu ich ochrany majú slúžiť zavedené opatrenia.

Prístupovú komunikáciu na Námestie sv. Petra opäť uzavreli a v jeho centre stojí krížom dvojica obrnených vozidiel poriadkových síl pripravená v prípade potreby zabrániť teroristickému útoku. K tomuto kroku sa tam po prvý raz odhodlali v júli po teroristickom útoku v juhofrancúzskom meste Nice, pri ktorom bol použitý mraziarenský kamión.

Centrum Ríma rozdelili medzičasom v záujme čo najrýchlejšieho zásahu na tri bezpečnostné zóny. Ozbrojených vojakov je vidno aj pri vchodoch do obchodných centier na periférii talianskej metropoly, v ktorých sa v nočných hodinách konajú i cvičenia bezpečnostných zložiek. Podobné bezpečnostné opatrenia sú evidentné aj v prístavoch neďaleko Ríma. Stovky policajtov dozerajú aj na nerušený priebeh nočných kultúrnych podujatí pod holým nebom.

Po novembrových teroristických útokoch v Paríži sa ako o možných cieľoch džihádistov z Islamského štátu (IS) opakovane hovorilo napríklad o Bazilike sv. Petra v Ríme, Milánskom dóme či tamojšej opere La Scala. V uplynulých dňoch sa istá extrémistická organizácia blízka IS prostredníctvom videozáznamu vyhrážala dobytím Jeruzalema i Ríma.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #Rím #bezpečnostné opatrenia