Vo Francúzsku začala platiť prax blízka eutanázii

Vo Francúzsku dnes začal platiť zákon, ktorý dáva nevyliečiteľne chorým právo, aby ich lekári prestali liečiť a až do smrti ich udržiavali v bezvedomí.

05.08.2016 10:54
eutanázia, nemocnica, infúzia Foto:
Nové opatrenia vraj znamenajú zásadné posilnenie práv chorých a ľudí všeobecne. Ilustračná snímka.
debata (4)

Zákon v čase minulého prerokúvania jeho návrhu v parlamente vyvolal v krajine ostrú polemiku medzi tými, ktorí v tom vidia skrytú a pre nich neprípustnú eutanáziu, a tými, pre ktorých naopak zákon nejde dosť ďaleko smerom k eutanázii.

Zákon o podmienkach konca ľudského života ďalej počíta napríklad s tým, že každý človek môže vopred písomne ​​uviesť, že si želá obmedziť alebo zastaviť liečbu v prípade, že niekedy bude vážne chorý a už nebude schopný vyjadriť svoju vôľu. „Predbežné pokyny, ktorými si môže každý vyhradiť právo odmietnuť agresívnu liečbu vážneho ochorenia, budú na základe nového zákona záväzné,“ vysvetlil prezident François Hollande, keď zákon predstavoval.

„Nové opatrenia znamenajú zásadné posilnenie práv chorých a ľudí všeobecne,“ uviedla ministerka zdravotníctva Marisol Touraineová. Je presvedčená, že zákon je vyvážený a má podporu väčšiny obyvateľov. Poukázala pritom na to, že návrh zákona mal podľa prieskumov širokú podporu verejnosti.

Zákon kritizuje predovšetkým cirkev, niektorí profesori na lekárskych fakultách a rôzne organizácie na podporu ľudského života. Odporcovia zákona argumentujú tým, že ide o pokrytectvo a že zákon vlastne umožňuje eutanáziu. Od tej sa vraj líši len tým, že eutanázia prináša okamžitú smrť, zatiaľ čo pri uvedení do bezvedomia umožnenom novým zákonom len lekári presne nevedia, kedy smrť nastane.

V Európe je takzvaná aktívna eutanázia, keď smrtiacu látku zavedie do tela pacienta lekár, legálna v troch krajinách: Holandsku, Belgicku a Luxembursku. Ďalšie krajiny ako predovšetkým Švajčiarsko povoľujú takzvanú asistovanú samovraždu, keď si za prítomnosti lekára vezme jed sám pacient.

Až 66 % Čechov by s eutanáziou súhlasilo

V Česku sa eutanázia trestá ako vražda. Asistovaná samovražda je tu trestná pre asistujúceho ako účasť na samovražde.

S uzákonením eutanázie pritom podľa júnového prieskumu Centra pre výskum verejnej mienky (CVVM) súhlasí 66 percent Čechov, proti možnosti ukončiť život nevyliečiteľne chorého človeka sa vyslovilo len 24 percent občanov. Desatina nevie, aké stanovisko k tejto otázke zaujať. Päť rokov tak zostávajú názory slovenskej verejnosti na túto tému viacmenej stabilné, oproti minulému roku ale pribudlo tých, ktorí s eutanáziou „rozhodne súhlasia“, a to o päť percentuálnych bo­dov.

Česká vláda 22. júna odmietla poslanecký návrh zákona, ktorý by vo vymedzených prípadoch umožnil eutanáziu. Kabinet upozornil na rozpor normy s koaličnou zmluvou, v ktorej sa ČSSD, ANO a KDU-ČSL zaviazali neprijímať nič, čo by bolo v rozpore s ochranou života od počatia do prirodzeného konca. Predlohu o dôstojnej smrti podpísalo šesť poslancov najmä z hnutia ANO. Očakáva sa, že politická diskusia o tejto otázke bude v ČR pokračovať.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #eutanázia