Çavuşoglu označil Rakúsko za 'metropolu radikálneho rasizmu'

Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu sa tvrdo oboril na Rakúsko, ktoré označil za "metropolu radikálneho rasizmu". Reagoval tak na štvrtkovú výzvu rakúskeho kancelára Christiana Kerna, aby Európska únia ukončila prístupové rokovania s Tureckom kvôli rozsiahlym čistkám v armáde, štátnej správe a školstve, ktoré tam pokračujú po nevydarenom júlovom pokuse o vojenský prevrat.

05.08.2016 12:25
Mevlut Cavusoglu Foto: ,
Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavusoglu.
debata (28)

Šéf tureckej diplomacie podľa agentúry Reuters v rozhovore, ktorý poskytol televíznej stanici TGRT Haber, označil Kernové výroky za „hnusné“ a všetky ich dôrazne odmietol. Kanclárovu požiadavku pritom podporili aj ministri zahraničia Sebastian Kurz a obrany Hans-Peter Doskozil.

Šéf rakúskej vlády vo štvrtok stanici ORF povedal, že „demokratické štandardy Turecka zďaleka nestačia na to, aby sme mohli jeho vstup (do EÚ) ospravedlniť“. A dodal, že okrem politickej situácie je prekážkou tiež hospodárska situácia krajiny.

Iní európski politici už predtým vyzvali, aby ukončili vstupné rozhovory s Ankarou. Tŕňom v oku sú im predovšetkým čistky po zmarenom prevrate v Turecku, ktoré podľa nich nie sú namierené len proti účastníkom puču, ale aj proti odporcom prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Napätie kvôli tomu vzrástlo aj vo vzťahoch Turecka s USA. Ankara od Washingtonu dosiaľ bezúspešne požaduje vydanie islamského duchovného Fethullaha Gülena, ktorého označuje za osnovateľa rebélie časti armády.

O tomto napätí chce v Ankare rokovať americký minister zahraničia John Kerry. Çavuşoglu televízii TGRT Haber povedal, že šéf americkej diplomacie do Turecka priletí 24. augusta.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #pokus o prevrat v Turecku