Neznámi ozbrojenci na trhu v Indii zabili 12 ľudí

Skupinka ozbrojencov začala paľbu do davu ľudí na trhovisku v indickom štáte Asami na severovýchode krajiny a najmenej 12 osôb zabila.

05.08.2016 14:27
debata (1)

Oznámila to miestna polícia, ktorá z útoku viní kmeňových separatistov z Národného demokratického frontu Bódska (NDFB), ktorí už majú na svedomí rad podobných krvavých akcií.

Jeden z približne šiestich ozbrojencov použil pri útoku granát, ktorý spôsobil požiar v jednej z hojne navštevovaných budov trhoviska v meste Baladžan. Mnoho civilistov tiež utrpelo zranenia, ale ich počet zatiaľ nie je známy. Jeden útočník bol zabitý, ostatní utiekli, dodala polícia.

Úrady pripisujú podobné „barbarské útoky“ separatistom z kmeňa Bódov, ktorí už desiatky rokov bojujú za nezávislosť regiónu. Bódovia sú kmeň mongolského pôvodu, ktorý vyznáva animistické náboženstvo. Jeho príslušníci tvrdia, že sú v rámci Ásámu znevýhodňovaní. Medzi približne 33 miliónmi obyvateľov Ásámu tvoria Bódovia asi desať percent.

Ásám, hraničiaci s Bhútánom a Bangladéšom, je preslávený pestovaním čaju, ale má za sebou aj dlhé dejiny sektárskeho a kmeňového násilia medzi Bódmi prisťahovanými moslimami a ďalšími miestnymi etnickými skupinami.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #India #streľba