V Berlíne sa začal pivný festival, ponúka 2 400 druhov pív

Slávnostným narazením dvoch pivných sudov sa začal v piatok popoludní v Berlíne rozsiahly pivný festival, počas ktorého si môžu návštevníci vyberať z viac ako 2 400 druhov pív. Už krátko po otvorení festivalu piva z celého sveta degustovali stovky ľudí. Celkom ich usporiadatelia odo dneška do nedele očakávajú asi 800 000.

05.08.2016 14:36
Pivný festival, české pivo
Návštevníci majú možnosť ochutnať rôznorodé pivá 344 pivovarov z 87 krajín sveta.
debata (15)

Priestranstvo pozdĺž východoberlínskej triedy Karl-Marx-Allee sa vďaka festivalu na víkend premenilo na najdlhšiu pivnú záhradu sveta posiatu stánkami a lavičkami na posedenie. Na 2,2 kilometroch návštevníkom ponúka rôznorodé pivá 344 pivovarov z 87 krajín sveta.

Už okolo poludnia sa aj napriek nie príliš priaznivému počasiu nechávali pivom pri stánkoch obslúžiť stovky ľudí, ktorých rýchlo pribúdalo. Vedľa zlatistého moku majú návštevníci jubilejného 20. ročníka festivalu, ktorého začiatok sa niesol v uvoľnenej atmosfére, možnosť ochutnať aj rad typicky nemeckých pochutín, vrátane tradičných klobás, údenín alebo praclíkov.

Na priebeh festivalu, kde návštevníkom na 19 pódiách bude od popoludnia hrať živá hudba, dohliada okrem usporiadateľov i polícia. Jej prítomnosť na mieste ale nebola na prvý pohľad napriek útokom v Nemecku z poslednej doby príliš viditeľná.

Tak, ako každý rok, je festival zameraný na určitú tému. Tento rok sa sústredí na 500. výročie bavorského nariadenia, ktoré stanovilo, že sa na výrobu piva smel užívať len chmeľ, jačmeň, slad a voda. Pri tejto príležitosti môžu návštevníci ochutnať aj dvojicu pív podľa receptúr starých niekoľko storočí.

Vstup na festival, ktorého brány sa zatvoria v nedeľu o 22:00 hod., je bezplatný. Návštevníkom nie sú k dispozícii pivá len v pollitroch, ale aj v degustačnom množstve. „Za 3,5 eura si môžete kúpiť degustačný džbánik, ktorý možno využívať aj v ďalších rokoch. Za dve deci piva, ktorých tak môžete ochutnať celý rad, potom dáte vždy dve eurá,“ povedal ČTK hovorca festivalu Frank-Peter Bürger. Zo 344 pivovarov sa ich do degustačnej akcie zapojilo asi 70 percent.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #festival #pivo #Berlín