Putin: Rusko postaví v Iráne ďalším osem jadrových reaktorov

Rusko plánuje vybudovať v Iráne osem ďalších jadrových reaktorov, uviedol ruský prezident Vladimir Putin v rozhovore pre azerbajdžanskú tlačovú agentúru AZERTAC.

05.08.2016 16:26
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (184)

Dodal, že Rusko má v pláne požičať Iránu 2,2 miliardy eur na financovanie jeho energetických projektov. Peniaze pôjdu na financovanie výstavby tepelných elektrární v blízkosti prístavného mesta Bandar Abbás a na elektrifikáciu železničnej trate na severe Iránu.

„Budeme našim iránskym partnerom pomáhať v plnení ich akčného plánu v oblasti iránskeho jadrového programu vrátane spracovania obohateného uránu,“ uviedol Putin.

Ruský prezident podľa RIA Novosti povedal, že Rusko a Irán majú v úmysle zvyšovať objem vzájomnej obchodnej a hospodárskej spolupráce. Vysvetlil, že „spoločným úsilím sa za prvých päť mesiacov tohto roku podarilo zvýšiť objem bilaterálneho obchodu o 70 percent – na 855 miliónov dolárov.“

Putin by sa mal na budúci pondelok v azerbajdžanskom hlavnom meste Baku stretnutím s tamojším prezidentom Ilhamom Alijevom i prezidentom Iránu Hasanom Rúháním.

Rusko svojho času veľmi účinne pomáhalo v procese, ktorého cieľom bolo podpísať s Iránom dohodu o jeho kontroverznom jadrovom programe. Vlaňajšie dosiahnutie a podpísanie dohody viedlo k uvoľneniu sankcií uvalených na Irán.

Irán naďalej trvá na tom, že jeho jadrový program má výlučne mierový charakter, ale Západ vrátane Spojených štátov, podozrievajú, že by mohol byť zneužitý na výrobu bomby.

Rusko v minulosti pomáhalo Iránu pri výstavbe jeho najvýkonnejšej elektrárne v blízkosti mesta Búšehr. V roku 2014 sa Rusko zmluvne zaviazalo vybudovať tam ďalšie dva reaktory.

V apríli tohto roku Irán potvrdil, že dostal od Ruska dodávku rakiet S-300 s dlhým doletom. Podľa agentúry RIA Novosti má tento kontrakt hodnotu okolo 900 miliónov dolárov.

184 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Irán #Vladimir Putin #jadrový reaktor