Pakistan: Po výbuchu v nemocnici v Kvéte hlásia 63 mŕtvych

Na 63 mŕtvych a vyše 90 zranených stúpol počet obetí bombového útoku ku ktorému došlo pred vstupom do štátnej nemocnice v meste Kvéta v provincii Balúčistán na juhozápade Pakistanu. K zodpovednosti za útok sa prihlásila extrémistická organizácie Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra AP.

08.08.2016 10:19 , aktualizované: 13:45
pakistan, kvéta, výbuch, nemocnica Foto: ,
Záchranári a dobrovoľníci prevážajú zranených a mŕtvych z miesta výbuchu bomby v nemocnici v Kvéte.
debata

Informovala o tom agentúra DPA po súčte obetí hlásených z troch nemocníc. Počet zabitých neustále rastie, a preto nemusí ísť o konečnú bilanciu.

Aktuálne údaje o počte mŕtvych vychádzajú z informácií troch veľkých nemocníc v Kvéte, kam boli mŕtvi aj zranení prevezení. Z jednej hlásia 38 obetí na životoch, z druhej 17 a z tretej dve, napísala DPA.

Výbuch nastal krátko po tom, ako do nemocnice previezli telo prominentného právnika Bilála Kásího, ktorého ráno zastrelili neznámi ozbrojenci.

V čase výbuchu sa v nemocnici nachádzalo najmenej 100 právnikov a iných ľudí, ktorí sa prišli rozlúčiť so svojím kolegom a známym. Na mieste výbuchu bolo aj niekoľko zástupcov médií a televíznych štábov.

K atentátu sa zatiaľ neprihlásila žiadna z radikálnych skupín, ktoré pôsobia v provincii Balúčistán, ktorého je Kvéta správnym strediskom. Provinčný minister vnútra Sarfraz Bugtí novinárom povedal, že nálož pravdepodobne odpálil samovražedný útočník, vyšetrovanie ale ešte pokračuje.

Kásí bol zastrelený ráno, keď išiel do súdnej budovy. V Kvéte v poslednej dobe pribudlo útokov mierených na konkrétne osoby. Pripisuje sa to jednak zvyšovaniu kriminality, ale aj činnosti separatistov. Motív útoku na Kásího zatiaľ nie je jasný. Rovnako tak ešte nie je objasnené, či spolu oba útoky súviseli.

debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #nemocnica #Pakistan