Ukrajinská tajná služba zmarila atentát na železnicu

Príslušníci Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) zmarili teroristické útoky na železničnú trať v Ľvovskej oblasti. Informovalo o tom tlačové oddelenie SBU.

08.08.2016 10:41 , aktualizované: 11:26
debata (105)

Ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že zadržala päticu mužov, pripravujúcich bombové útoky na železničné trate v okolí Ľvova na západe krajiny, po ktorých jazdia aj vlaky na Slovensko a do Česka. Niektoré médiá túto akciu dávajú do súvislosti s víkendovým pokusom o atentát na jedného z vodcov proruských separatistov Igora Plotnického na opačnom konci Ukrajiny.

„Počas výkonu špeciálnej operácie príslušníci identifikovali a zadržali päť členov teroristickej skupiny, ktorá plánovala simultánne vyhodiť do vzduchu železničnú trať v troch rôznych smeroch od miestnej metropoly (Ľvov),“ citovala z vyhlásenia SBU agentúra Ukrinform.

Podľa SBU bol jeden z teroristov zadržaný vo chvíli, keď kládol na most pri dedine Dubľany výbušniny. Vzápätí sa rozpútala prestrelka, pri ktorej bol zranený ako podozrivý, tak jeden z dôstojníkov SBU. Obaja zranení sú mimo ohrozenia života.

SBU pri operácii zhabala množstvo zbraní, vrátane automatických pušiek, pancieroviek, viac ako päť kilogramov výbušnín a tiež rozbušky.

O zatknutých SBU neuviedla žiadne podrobnosti. Teroristické útoky na trate, po ktorých jazdia medzinárodné vlaky medzi Kyjevom a pohraničnou stanicou Čop, mali podľa hovorkyne SBU Oleny Hitljanskej destabilizovať situáciu v krajine. „Veľmi aktívne pracujeme na tom, aby sme zmarili teroristické útoky ešte v štádiu prípravy,“ povedala televízii 112.

Separatisti z víkendového pokusu o atentát na šéfa luhanských povstalcov Igora Plotnického obvinili „ukrajinských diverzantov“. Kyjev ale akúkoľvek účasť poprel a útok na šéfa luhanských separatistov označil za prejav mocenského boja medzi samými separatistami.

Plotnický, ktorý je bývalým majorom sovietskej armády, má 52 rokov a v minulosti velil skupine proruských rebelov. V roku 2014 bol zvolený do čela samozvanej Luhanskej ľudovej republiky.

Východom Ukrajiny zmieta dva roky konflikt medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami, ktoré podľa Kyjeva podporuje Rusko. V bojoch bolo podľa odhadu OSN zabitých asi 9 500 ľudí.

105 debata chyba
Viac na túto tému: #železnica #teroristický útok #Ukrajina