Erdogan opäť hrozí neplnením migračnej dohody, ak EÚ nezruší víza

Turecko nebude môcť dodržať migračnú dohodu s EÚ, pokiaľ únia nesplní dohody strán bezvízového styku pre tureckých občanov. Povedal to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v rozhovore pre francúzsky denník Le Monde.

08.08.2016 14:51
Erdogan Foto: ,
Podľa prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sa Európska únia k Turecku nespráva seriózne.
debata (27)

Európska komisia však podľa svojej hovorkyne Miny Andreevovej dohodu s Tureckom dodržiava, zároveň ju nepovažuje za jediné opatrenie na obmedzenie imigrácie.

„Európska únia sa k Turecku nespráva seriózne. My sme prijali tri milióny utečencov a jedinou starosťou EÚ je, aby neprišli na ich území,“ uviedol v rozhovore Erdogan. Obvinil tiež úniu, že neplní svoje sľuby strán bezvízového styku. „Pokiaľ nebudú naše požiadavky splnené, vracanie utečencov už nebude možné,“ povedal tiež turecký prezident.

Marcová migračná dohoda EÚ s Ankarou výrazne spomalila príliv migrantov z Turecka do Grécka. Výmenou za možnosť vracať nových utečencov späť do Turecka sľúbil Brusel Turecku okrem iného urýchlenie bezvízového styku, avšak až Ankara splní všetky stanovené podmienky.

Podľa Andreevovej EÚ dodržiava svoju časť dohody s Tureckom. Hovorkyňa Európskej komisie tiež podotkla, že marcová dohoda nie je jediné opatrenie na riešenie utečeneckej krízy a že únia je teraz na migráciu pripravená oveľa lepšie ako pred rokom. O žiadnom plánu B pre prípad, že by Ankara prestala dohodu dodržiavať, však hovorkyňňa podľa agentúry APA hovoriť nechcela.

V poslednej dobe sa únia s Ankarou dostala do sporu tiež kvôli vyhláseniam Erdogana o možnosti znovuzavedenia trestu smrti. O nej začali tureckí najvyšší predstavitelia hovoriť po pokuse o vojenský prevrat z polovice júla.

Erdogan sa v rozhovore pre Le Monde znovu posťažoval, že Západ nevyjadril dostatočne sústrasť Turecku po pokuse o puč, ktorý si vyžiadal 270 obetí. „Celý svet reagoval na útok proti Charlie Hebdo. Náš premiér sa zúčastnil zhromaždenia v uliciach Paríža,“ uviedol tiež turecký prezident s odkazom na teroristický útok voči francúzskemu satirickým týždenníku vlani v januári. A dodal, že by očakával, že západní lídri by na pokus o puč reagovali rovnakým spôsobom.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Recep Tayyip Erdogan #pokus o prevrat v Turecku