Koniec rokovaní s Tureckom o EÚ chce aj podpredseda europarlamentu

K hlasom volajúcim po ukončení rokovaní o vstupe Turecka do Európskej únie sa v utorok pridal aj podpredseda Európskeho parlamentu Alexander Graf Lambsdorff. Podporil tak požiadavku rakúskeho kancelára Christiana Kerna či šéfa rakúskej diplomacie Sebastiana Kurza, ktorí k ukončeniu prístupových rokovaní vyzvali minulý týždeň a vyslúžili si tým ostrú kritiku z Turecka.

09.08.2016 09:19 , aktualizované: 15:17
debata (11)

Naopak eurokomisár pre digitálne hospodárstvo a spoločnosť Günther Oettinger podporil pokračovanie prístupových rozhovorov.

Ukončenie rokovaní s Ankarou by podľa Lambsdorffa bolo „užitočné pre európsku myšlienku“. „Nemecko a Rakúsko by mali ťahať za jeden povraz a nedať súhlas s otvorením nových kapitol. To by bol faktický koniec prístupového procesu,“ uviedol člen vedenia liberálnej Slobodnej demokratickej strany (FDP), ktorá po posledných voľbách po prvýkrát od konca vojny nemá v nemeckom parlamentu žiadneho poslanca.

Zastavenie rozhovorov podporila aj dánska vládna Liberálna strana, podľa ktorej Turecko „prekročilo červenú líniu toho, čo by mali byť minimálne požiadavky na kandidáta členstva v EÚ“. Liberálna strana v tejto súvislosti hovorí o „nedemokratických iniciatívach“ tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

„Nielenže by mala byť vo vyjednávaniach pauza, malo by dôjsť k ich okamžitému zastaveniu a k vyčiarknutie Turecka zo zoznamu kandidátskych krajín,“ povedal agentúre Reuters hovorca strany Michael Aastrup Jensen.

Oettinger sa naopak vyslovil za pokračovanie rozhovorov s Ankarou. „Máme šancu hovoriť s Tureckom o našich hodnotách, ako je princíp právneho štátu, demokracie a trhovej ekonomiky. Preto považujem ukončenie rokovaní za zlé,“ povedal eurokomisár nemeckému denníku Main Post.

Na okamžité ukončenie rozhovorov by podľa neho mala EÚ siahnuť len v prípade, že by Ankara v súvislosti s júlovým pokusom o vojenský prevrat znovu zaviedla trest smrti.

Oettinger zároveň zdôraznil, že v blízkej budúcnosti sa nedá s pripojením Turecka do EÚ počítať. „Je jasné, že sa Turecko pod Erdoganovým vedením nestane členom Európskej únie. Rokovania sa určite potiahnu aj do ďalšieho desaťročia. Teraz nie je Turecko na vstup pripravené,“ povedal eurokomisár.

Rakúsky kancelár Kern a minister zahraničia Kurz sú v súčasnosti asi najhlasnejšími zástancami ukončenia prístupových rokovaní s Tureckom. Ako dôvod uvádzajú rozsiahle čistky po zmarenom pokuse o štátny prevrat v Turecku, ktoré sú podľa nich namierené aj proti kritikom prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorí s pučom nemajú nič spoločné. Šéf tureckej diplomacie Mevlüt Cavusoglu následne označil Viedeň za „metropolu radikálneho rasizmu“.

Napríklad nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier v piatok uviedol, že rokovania s Ankarou sú síce v slepej uličke, vyslovil sa však proti ich úplnému ukončeniu. Prístupové rokovania by mali pokračovať aj podľa nemeckého vicekancelára Sigmara Gabriela, a to aj napriek tomu, že Turecko podľa neho nemá šancu sa stať „v nasledujúcich desiatich, dvadsiatich rokoch“ členom EÚ.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Europarlament #členstvo v EÚ