Putin a Erdogan sa zišli na prelomovej schôdzke v Petrohrade

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan potvrdil po stretnutí s ruským náprotivkom Vladimirom Putinom v Petrohrade záujem obnoviť dobré vzťahy medzi Ankarou a Moskvou po tom, ako ich vlani v novembri narušilo zostrelenie ruského vojenského lietadla pri hraniciach Sýrie.

09.08.2016 10:05 , aktualizované: 18:53
Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vpravo) a jeho ruský náprotivok Vladimir Putin na stretnutí v Petrohrade.
debata (387)

Agentúra DPA informovala, že v rovnakom duchu sa vyjadril aj Putin, ktorého Erdogan pred novinármi označil sa svojho „drahého priateľa“.

Dnešné stretnutie tureckého a ruského lídra v Konstantinovskom paláci na okraji Petrohradu bolo prvým na tejto úrovni od začiatku krízy vo vzájomných vzťahoch. Tú by mala teraz vystriedať „iná fáza“, povedal Erdogan ešte v úvode jedenapolhodinovej schôdzky.

„Môj drahý priateľ, pán prezident (Putin) a ja zastávame spoločný postoj svedčiaci o tom, že máme vôľu ukázať zvyšku sveta, že chceme pôsobiť ako spriatelené krajiny,“ povedal Erdogan na spoločnej tlačovej konferencii s Putinom. „Vzťah medzi Tureckom a Ruskom sa bude naďalej zlepšovať a veríme, že je oveľa pevnejší, ako býval predtým,“ dodal.

Putin sa pred novinármi vyjadril, že vzhľadom na situáciu z uplynulých mesiacov je opätovné nadviazanie dialógu s Tureckom zložité, avšak cieľom je obnovenie pôvodnej úrovne vzájomných vzťahov. Potvrdil, že Rusko „postupne“ stiahne sankcie voči Turecku, medzi ktoré patrí aj zákaz dovozu potravín.

Agentúra DPA v tejto súvislosti pripomenula ostré vyjadrenia Putina po vlaňajšom incidente v sýrsko-tureckom pohraničí, keď napríklad tvrdil, že Alah pripravil „vládnucu kliku v Turecku“ o rozum a Erdoganov „zradcovský režim“ je „komplicom teroristov“.

Erdogan sa v Petrohrade poďakoval Putinovi za príležitosť zhovárať sa spolu pred septembrovým summitom skupiny G20 v Číne a zdôraznil, že spolupráca medzi Tureckom a Ruskom by mohla prispieť k vyriešeniu „regionálnych problémov“. Putin zasa vyjadril svojmu partnerovi solidaritu ohľadne neúspešného pokusu o prevrat v Turecku z polovice júla.

Erdogan zaslal ešte v júni Putinovi odkaz, v ktorom vyjadril ľútosť nad zostrelením lietadla z vlaňajšieho novembra, hoci Ankara predtým tvrdila, že jeho posádka narušila turecký vzdušný priestor pri hranici so Sýriou.

387 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #Vladimir Putin #Recep Tayyip Erdogan