BBC zverejnila fotky britských jednotiek na sýrskej pôde

Spravodajská stanica BBC získala a zverejnila exkluzívne fotografie, ktoré po prvý raz zobrazujú britské špeciálne jednotky priamo na sýrskej pôde. Na fotografiách vidno vojakov sediacich na hliadkových vozidlách typu Al-Thalab, ktoré sú skonštruované do drsného terénu.

09.08.2016 10:35
debata (98)

Podľa BBC boli fotografie zhotovené v júni; po útoku militantov z tzv. Islamského štátu na Tanf, základňu „umiernenej“ povstaleckej skupiny Nová sýrska armáda (NSA). Britskí vojaci zrejme zaisťovali perimeter tejto základne ležiacej na sýrsko-irackej hranici.

Podľa svedkov, píše BBC, plnili Briti obrannú úlohu, hoci mali k dispozícii aj ostreľovačské pušky, ťažké guľomety a protitankové strely. Hovorca NSA sa k fotografiám vyjadriť odmietol, ale priznal, že im Briti pomáhajú.

„Naši britskí a americkí partneri nám poskytujú výcvik pre špeciálne jednotky. Taktiež dostávame zbrane a výbavu od Pentagónu, ako aj úplnú leteckú podporu,“ dodal hovorca. Britské ministerstvo obrany po zhliadnutí fotografií uviedlo, že k operáciám špeciálnych jednotiek sa nevyjadruje.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Sýria #BBC #vojenské jednotky