V Jordánsku sa hovorí o príprave nového frontu v Sýrii

V Jordánsku vzbudilo pozornosť oznámenie amerického ministra obrany Ashtona Cartera o otvorení južného frontu v Sýrii. Podľa Cartera by to bolo tretie bojisko medzinárodnej koalície, ktorá bojuje pod velením USA v Sýrii.

09.08.2016 11:06
debata (72)

Jordánski komentátori sa zhodujú, že sa Jordánsko nemôže nechať do bojov na juhu Sýrie zatiahnuť a musí si udržať stabilitu, aby zaistilo národnú bezpečnosť, napísal server Al-Monitor.

Carter vyhlásil, že otvorenie nového frontu proti Islamskému štátu (IS) prispeje k bezpečnosti Jordánska a oddelí navzájom bojisko IS v Sýrii a Iraku.

Komentátor Máhir abú Tajr napísal, že otvorenie nového frontu zmení politickú mapu Sýrie a môže mať dôsledky pre Jordánsko. Bývalý generál Mamún abú Nuvár povedal denníku Ar-Raj, že Jordánsko musí trvať na vytvorení nárazníkovej zóny pozdĺž svojej hranice so Sýriou a nevstupovať do bojov. Komentátor Fahd Chitán napísal, že Jordánsko sa musí sústrediť na ochranu svojej hranice.

Jordánsko je členom Američanmi vedenej koalície a umožnilo britskému a francúzskemu letectvu používať svoje základne k operáciám v Sýrii. Podľa správ, ktoré Jordánsko nikdy nepotvrdilo, je v Ammáne veliace centrum, ktoré má zabezpečovať pomoc umierneným povstalcom v Sýrii. Pôsobia v ňom vojenskí predstavitelia západných a arabských krajín. Server arabi21 začiatkom augusta uviedol, že koordinačné centrum stále pracuje a po 26. júli, kedy Carter hovoril o južnom fronte, začalo tlačiť malé povstalecké skupiny pôsobiace na juhu Sýrie k zjednoteniu.

V Jordánsku je 1,3 milióna Sýrčanov, z ktorých asi polovica sú registrovaní utečenci. Južná Sýria hraničí s husto obývaným jordánskym severom a väčšina z týchto utečencov prišla práve zo sýrskeho juhu. Obe krajiny zdieľajú 375 kilometrov dlhú hranicu.

Podľa Al-Monitoru je otvorenie južného frontu súčasť americko-ruského plánu koordinácie operácií v Sýrii, čo ale ruské diplomatické zdroje z Ammánu nepotvrdili. USA a koalície, ktorú vedú, sa teraz sústreďujú na dve časti Sýrie – pôsobia v okolí Manbidže pri tureckej hranici a Búkamálu pri hranici s Irakom. Ak sa má otvoriť južný front, týkal by sa provincie Dara a sýrskej púštnej oblasti Bádija, oznámil riaditeľ blízkovýchodného centra pre politiku a médiá Amir Sabbajla. „Aktivácia južného frontu znamená zmenu bezpečnostnej situácie v Sýrii aj Jordánsku,“ povedal. Vyhlásil, že do tejto rusko-americkej spolupráce musí byť Jordánsko začlenené, a to vojensky aj spravodajsky. Povedal ale tiež, že Jordánsko nemá záujem poslať svoju armádu do Sýrie.

Ammán sa usiloval o koordináciu s Ruskom, ktoré sa zúčastňuje bojov na strane Damasku, z obáv, aby ruské nálety v pohraničných oblastiach nevyvolali novú utečeneckú vlnu.

V južnej Sýrii pôsobil aj front An-Nusrat, nedávno premenovaný na Front dobytia Sýrie. Po Carterovom ohlásení sa z pozícií okolo rieky Jarmúk stiahol. Práve táto skupina má byť podľa zdrojov Al-Monitoru hlavným terčom americko-ruskej ofenzívy na juhu Sýrie. Podľa armádnych zdrojov nové bojisko zníži tlak na Jordánsko, pretože bude predzvesťou bojov o ťažisko pôsobenia IS v Sýrii a Iraku, totiž o Rakku a Mosul. Ak bude ale IS porazený tam, bude hľadať nové ciele a Jordánsko bude jedným z nich, povedal jeden jordánsky generál vo výslužbe.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Ashton Carter