V bagdadskej pôrodnici uhorelo 11 novorodencov

Pri požiari, ktorý ráno zachvátil pôrodnicu Jarmuk v irackej metropole Bagdad uhorelo najmenej 11 detí. Informovalo o tom v stredu iracké ministerstvo zdravotníctva. Pred nemocnicou sa ráno zhromaždili príbuzní mŕtvych a obvinili z incidentu vládu.

10.08.2016 08:50 , aktualizované: 13:26
Irak, požiar Foto: ,
Ľudia postávajú pred bagdadskou pôrodnicou, v ktorej pri požiari uhorelo 11 novorodencov.
debata (4)

Príčinou požiaru bol zrejme skrat na elektrickom vedení. Obeťami sú predčasne narodené deti. Ďalších sedem detí a 29 žien sa podarilo evakuovať a previezť do inej nemocnice. Hovorca ministerstva oznámil, že požiar vznikol v utorok večer. Úrady pôvodne nemocnicu uzavreli, neskôr však dovnútra novinárov pustili.

Na pôrodníckom oddelení bolo vidieť forenzné tímy v maskách pátrať po pozostatkoch v zhorených troskách. Niektorí z plačúcich príbuzných tvrdili, že časť detí je nezvestných. Stavebný robotník Husajn Umar povedal, že pri požiari prišiel o dvojčatá. Vedenie nemocnice mu najprv oznámilo, aby sa pokúsili deti hľadať v iných zariadeniach, kam časť matiek s deťmi previezli.

Umar povedal, že všetky kliniky prešiel a nikde deti nenašiel. Potom ho nemocnica odkázala na márnicu. „Našiel som tam iba obhorené časti tiel. Chcem svojho syna a dcéru späť. Vláda mi ich musí vrátiť,“ citovala ho agentúra AP. Išrak Ahmadová Džaasarová sa vypravila do Jarmuku, kde bol jej synovec s matkou.

Požiarom zničený inkubátor stojí pred... Foto: Reuters, THAIER AL-SUDANI
Irak, pôrodnica, požiar Požiarom zničený inkubátor stojí pred bagdadskou pôrodnicou.

„Synovec je nezvestný a jeho matku previezli inam. Platíme nemocnici tisícky dinárov za to, že nás púšťa dovnútra k našim milovaným a dovoľuje nám doniesť im základné jedlo a mlieko, ktoré oni nedokážu poskytnúť. Je to skorumpovaná vláda, ktorá sa nestará o občanov a dopúšťa, aby sa niečo také stalo,“ povedala Džaasarová.

V Iraku je často prerušovaná dodávka elektriny a kvôli zlej kvalite siete a rozvodov sú tam požiare bežnou záležitosťou. Jarmuk je najväčšia nemocnice v západnej časti mesta a je tam tiež pohotovosť a výukové pracovisko.

Na sociálnych sieťach sa objavili fotografie z interiérov tejto nemocnice, z ktorých je zrejmý stav budovy a zlá hygiena. Sú na nich šváby lezúce po popraskaných dlaždiciach, kontajnery pretekajúce odpadom, špinavé záchody a pacienti ležiaci na nosidlách na dvore objektu.

Jeden Iračan, ktorému tam nedávno zomrel príbuzný na zápal mozgových blán, povedal, že videl švába liezť po trubici kyslíkovej masky pacienta. „Bola tam taká špina. Museli sme priniesť naše vlastné prestieradlá,“ citovala tohto muža agentúra Reuters.

Irak figuruje medzi 168 krajinami na rebríčku boja s korupciou na 161. mieste. Premiér Hajdar Abádí sa snaží situáciu napraviť takmer dva roky, ale naráža na odpor politických elít, napísal Reuters.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #predčasne narodené deti