Srbský premiér si do vlády berie lesbu

Srbsko spravilo krok k tomu, aby sa zbavilo povesti homofóbnej krajiny. Premiér Aleksandar Vučič včera s programovým vyhlásením svojej v poradí druhej vlády parlamentu predstavil aj návrh nového zloženia kabinetu. Rezort štátnej správy a miestnej samosprávy v ňom zveril 40-ročnej Ane Brnabičovej, ktorá sa otvorene hlási k homosexuálnej orientácii.

10.08.2016 09:12
Ana Brnabičová
Ana Brnabičová
debata (39)

Brnabičová by mala zložiť sľub už koncom tohto týždňa po tom, čo parlament vysloví novej vláde dôveru. Ministerkou sa stane ako prvá lesba nielen v Srbsku, ale na celom tradične konzervatívnom Balkáne. Jej nominácia zatienila ostatné zmeny vo Vučičovom tíme, ktorý na kľúčových postoch ponechal doterajších spolupracovníkov. Prvým podpredsedom vlády a šéfom diplomacie zostane Ivica Dačič, líder socialistov, ktorí s Vučičovými národnými konzervatívcami obnovujú koalíciu.

Pri predstavovaní vládneho programu Vučič neskromne sľúbil, že nasledujúce štyri roky budú pre Srbsko a jeho občanov „zlatým vekom“, keď sa im zvýšia príjmy a v roku 2020 bude ich krajina stáť na prahu EÚ s uzavretými všetkými kapitolami prístupového procesu.

V programovom vyhlásení sa vláda zaväzuje „zlepšiť komunikáciu a spoluprácu s LGBT komunitou a organizáciami občianskej spoločnosti, ktoré monitorujú a chránia práva osôb odlišnej sexuálnej orientácie“. Francúzska agentúra AFP to dáva do súvislosti s „tlakom“, ktorý Brusel vyvíja na Belehrad v záujme zlepšenia ochrany menšín vrátane LGBT komunity.

Vyše štyroch pätín obyvateľov Srbska sa hlási k pravoslávnej cirkvi, ktorá sa odmietavo stavia k sexuálnym menšinám. Pravicoví extrémisti na jar 2010 fyzicky napadli účastníkov dúhového pochodu v Belehrade, zranili pritom vyše 150 ľudí. Ďalšie tri roky úrady pride z bezpečnostných dôvodov nepovolili. V posledných rokoch sa dúhové pochody znova konajú, ale pod prísnou policajnou ochranou.

O tom, že si do vlády vybral lesbu, informoval sám Vučič. „Ona to neskrýva a hrdo o tom hovorí,“ citoval premiéra portál B92. „Je taká milá a pôvabná, povedala mi: ,Predseda, ak vám to prekáža – som presvedčená, že všetci o tom teraz budú hovoriť'. Odpovedal som jej: ‚Nie, mňa zaujímajú iba tvoje výsledky, a viem, aká si profesionálna a pracovitá‘.“

Prvá reakcia na Brnabičovej ministerskú nomináciu nebola nijako dramatická. Výhrady krajnej pravice sa namiesto jej sexuálnej orientácie sústredili na jej kontakty so Západom a s mimovládnymi organizáciami (študovala v USA a Británii, pracovala pre USAID, americkú agentúru pre medzinárodný rozvoj i pre firmu v Srbsku s americkým kapitálom, i pre združenie pre miestny ekonomický rozvoj ). Demokratická opozícia zase argumentuje, že je jedno, koho si Vučič vezme do vlády, lebo pri jeho autokratických sklonoch aj tak bude všetky rozhodnutia prijímať sám.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #lesba #Aleksandar Vučič