Çavuşoglu: Rusko s Tureckom hľadajú riešenie krízy v Sýrii

Ruské embargo na dovoz tureckého tovaru pripravilo Ankaru v prvých siedmich mesiacoch tohto roka o miliardu dolárov. Uviedol to turecký minister obchodu Bülent Tüfenkci potom, čo ruský prezident Vladimír Putin a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan urobili v utorok na svojej schôdzke v Petrohrade veľký krok k normalizácii vzťahov medzi oboma krajinami.

10.08.2016 11:27 , aktualizované: 11:40
Mevlüt Çavuşoglu Foto: ,
Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavusoglu.
debata (35)

Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu vyhlásil, že Turecko a Rusko spolupracujú na ukončení konfliktu v Sýrii.

Diplomatická kríza medzi Moskvou a Ankarou trvala od vlaňajšieho novembra, keď turecký stíhač zostrelil pri turecko-sýrskych hraniciach ruský bombardér. Šéf tureckej diplomacie Çavuşoglu povedal, že do Ruska v stredu odchádza rokovať o sýrskej kríze delegácie predstaviteľov tureckého ministerstva zahraničia, armády a rozviedky.

Çavuşoglu sa v rozhovore s tureckou agentúrou Anadolu vrátil aj k utorňajšiemu rokovaniu Erdogana s Putinom. Putin podľa neho Erdoganovi sľúbil, že zruší embargo na turecké výrobky, a ak to bude potrebné, budú podpísané dodatočné dohody zaisťujúce pokračovanie práce na podmorskom plynovode Turkish Stream do Turecka.

Ruský plynárenský koncern Gazprom začal na projekte plynovodu TurkStream pracovať koncom roka 2014. Plynovod má viesť do Turecka a odtiaľ ďalej do Európy. Tlačové agentúry v utorok citovali Putinovo vyhlásenie, že Rusko bude protiturecké sankcie rušiť „krok za krokom“. Ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev povedal, že potravinové embargo môže byť úplne zrušené do konca tohto roka, oznámili v utorok tlačové agentúry.

Çavuşoglu kritizuje „ústretovosť EÚ voči pučistom“

Podpora vstupu Turecka do EÚ medzi tureckou verejnosťou klesá kvôli „sympatiám, ktoré EÚ prejavila voči tureckým vojakom, ktorí sa pokúsili v júli o prevrat“. Vyhlásil turecký minister zahraničia. Európska únia robí podľa neho svojou reakciou na nevydarený pokus o puč v Turecku veľkú chybu.

Európska únia pokus časti tureckej armády o štátny prevrat v Turecku odsúdila, zároveň ale vyzvala vládu v Ankare, aby dodržiavala právny poriadok a ústavnosť. Rad európskych politikov kritizoval rozsiahle čistky, ktoré prezident Recep Tayyip Erdogan po puči začal. Predstavitelia EÚ tiež varovali pred možným obnovením trestu smrti, ktoré Erdogan naznačil.

Çavuşoglu vyhlásil, že ak Západ „stratí“ Turecko, bude to vinou jeho chýb, a nie pre dobré vzťahy Turecka s Ruskom, Čínou či islamským svetom. Opätovné zbližovanie Moskvy a Ankary nie je podľa Çavuşoglua mienené ako odkaz Západu.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #Ankara