Lesné požiare na portugalskej Madeire majú už tri obete

Lesné požiare na portugalskom ostrove Madeira zasiahli tamojšiu metropolu, kde spálili niekoľko domov. V nich skoro ráno zomreli traja starší ľudia, jedna osoba je nezvestná. Informovali o tom miestne úrady.

10.08.2016 13:37 , aktualizované: 16:08
portugalsko, Madeira, požiar Foto: ,
Pohľad na Sitio de Curral dos Romeiros počas rozsiahlych požiarov na portugalskej Madeire.
debata

Vyše 300 ľudí bolo ošetrených zdravotníkmi po tom, čo sa nadýchali dymu či utrpeli menšie popáleniny. Asi tisíc ľudí, vrátane turistov, bolo evakuovaných. Podľa odhadu Asociácie cestovných kancelárií ČR je na ostrove asi 2 500 až 3 000 Čechov, z toho približne polovica využila služby českých cestovných kancelárií.

Požiare na ostrove Madeira, ktorý leží v Atlantiku severozápadne od Afriky, vypukli pred niekoľkými dňami a v stredu v noci postúpili až do historického centra hlavného mesta Funchal. Podľa agentúry AP požiar zasiahol aj päťhviezdičko­vý hotel.

„Moja vlastná cestovná kancelária musela zrušiť niekoľko pobytov, pretože priamo zhorel hotel, v ktorom mali klienti bývať,“ povedal podpredseda asociácie Jan Papež. Rozhodnutie o rušení pobytov je podľa neho na každej cestovnej kancelárii zvlášť.

Podľa hovorcu cestovnej kancelárie Fischer Jana Bezděka pokračujú všetci klienti v dovolenke a sú v poriadku. „Hotely, v ktorých bývajú, nepatria k tým, ktoré boli požiarom zasiahnuté. Podľa informácií, ktoré máme priamo od delegátky z Madeiry, sa situácia výrazne upokojila a oheň sa hasičom podarilo dostať pod kontrolu,“ dodal hovorca. Ak by sa situácia dramatizovala, je podľa neho kancelária pripravená adekvátne reagovať.

Cestovná agentúra Invia.cz zatiaľ čaká na bližšie informácie od delegátov. V auguste má mať na Madeire 100 klientov, povedal marketingový riaditeľ Invia.cz Michal Tůma. Prvým riešením by bol podľa neho presun klientov do hotelov v ostrovných oblastiach, ktoré nie sú požiarmi postihnuté. Ľudia podľa neho na Madeiru hlavne cestujú nie za kúpaním, ale pre výlety do hôr a miestnu faunu. „Ako veľmi nedokonalú náhradu by som si dokázal predstaviť niektorý z Kanárskych ostrovov, kam by sme presúvali klientov,“ dodal.

Požiare sa rýchlo šíria

Oheň sa rýchlo šíri kvôli silnému vetru a horúčave. Boj s ohňom sťažuje kopcovitý terén a husté zalesnenie. Miestne úrady preto očakávajú v najbližších hodinách ďalšie posily požiarnikov z Lisabonu, odkiaľ v noci už priletelo vojenské lietadlo s desiatkami hasičov.

V asi stodvadsaťtisícovom Funchale, kde je teraz v letnej sezóne aj veľa turistov, boli evakuované stovky ľudí z ich domovov i dve nemocnice.

Letisko vo Funchale, ktoré je jedným z najfrekvento­vanejších v Portugalsku, zrušilo niekoľko letov kvôli silnému vetru. Na ostrove bolo tiež uzavretých niekoľko ciest. Miestna polícia tiež oznámila, že zadržala pyromana, ktorý je podozrivý, že spôsobil jeden z požiarov na ostrove, ktoré majú niekoľko ohnísk. Podľa španielskeho denníka El Mundo ide o dvadsaťštyri­ročného muža.

Okrem ostrova Madeira zúria lesné požiare už niekoľko dní aj na portugalskej pevnine, kde na severe a v centre krajiny teraz zúri ešte dvanásť veľkých požiarov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #požiar