Ukrajinské špeciálne jednotky sa pokúsili vtrhnúť na Krym, tvrdí Rusko

Ukrajinské špeciálne sily sa pokúsili vtrhnúť na Krym, ktorý anektovalo Rusko, a zabili dvoch ľudí. Oznámili to v stredu ruské médiá s odvolaním sa na informácie ruských tajných služieb. Dva pokusy ukrajinských "diverzných a teroristických síl" o útok vraj odrazili ozbrojené sily ruskej kontrarozviedky FSB. Kyjev informáciu Moskvy označil za vymyslenú.

10.08.2016 16:49
debata (579)

Pri zadržaní „teroristov“ podľa FSB zahynuli dvaja ruskí vojaci. Jedného ukrajinského útočníka údajne chytili a vypovedá. Cieľom útoku, ku ktorému došlo v noci zo soboty na nedeľu a znovu v pondelok, bolo podľa informácií z Ruska poškodiť dôležitú infraštruktúru na polostrove a destabilizovať situáciu na Kryme pred septembrovými parlamentnými a komunálnymi voľbami. Členmi „diverznej skupiny“ boli vraj Ukrajinci aj etnickí Rusi.

Hovorca ukrajinskej spravodajskej služby ruské obvinenia poprel. „Je to vymyslená informácia,“ povedal agentúre Reuters.

Situácia na hranici medzi Ukrajinou a okupovaným Krymom je neprehľadná. Začiatkom týždňa Rusko bez vysvetlenia uzavrelo tri zo štyroch hraničných priechodov. V pondelok na severe Krymu prestalo fungovať internetové spojenie, podľa operátorov na žiadosť „ruských štátnych orgánov“.

V médiách sa objavili nepotvrdené správy, že Rusko presúva k hranici medzi Ukrajinou a anektovaným Krymom vojenské jednotky. Podľa ukrajinského ministerstva obrany začali začiatkom týždňa na severe Krymu ruské vojenské manévre.

Ruská štátna agentúra TASS oznámila, že stráženie krymskej hranice zosilnili a na ostrove zvýšili zabezpečenie verejných miest a objektov infraštruktúry. Rusko anektovalo ukrajinský polostrov na jar 2014 po náhlivo zorganizovanom referende. Začlenenie Krymu drvivá väčšina štátov neuznala.

579 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza na Ukrajine #anexia Krymu