Putin obvinil Kyjev z teroru

Uprostred dovolenkovej sezóny sa z Krymu znova stáva sud s pušným prachom. Podľa Moskvy sa na polostrov, ktorý predvlani zabrala, pokúsili vtrhnúť ukrajinské špeciálne sily a zabili dvoch ruských vojakov. Kyjev to považuje za výmysel.

11.08.2016 08:45
Krym Foto: ,
Muž v krymskom Simferopoli prechádza popri paneláku s nástennou maľbou zobrazujúcou ruského prezidenta Vladimira Putina v uniforme vojenského námorníctva.
debata (168)

Ruská tajná služba FSB však tvrdí, že jej ozbrojené zložky odrazili až tri pokusy ukrajinských „diverzných a teroristických síl“ o útok. Prezident Vladimir Putin to označil za „hlúpu a zločineckú akciu“.

Ak by sa ozbrojené incidenty hodnoverne potvrdili, išlo by o najhoršiu eskaláciu napätia na Kryme od jari 2014, keď ukrajinský polostrov Rusko anektovalo. Pri prestrelkách s „teroristami“ podľa FSB zahynul jeden ruský vojak a jeden príslušník FSB. Zadržaní boli údajne traja ukrajinskí útočníci. Cieľom útokov, jedného v noci na nedeľu a dvoch v noci na pondelok, bolo podľa Moskvy poškodiť dôležitú infraštruktúru na polostrove a destabilizovať situáciu na Kryme pred septembrovými parlamentnými a komunálnymi voľbami.

Členmi „diverznej skupiny“ boli vraj Ukrajinci aj etnickí Rusi. Prvý pokus podľa Moskvy uskutočnilo asi pätnásť „diverzantov“, väčšina ktorých sa stiahla späť z polostrova. Druhý a tretí pokus už uskutočnili s palebnou podporou ťažkej techniky vrátane bojových vozidiel pechoty z ukrajinského územia. „Na mieste bojových zrážok sa našlo 20 výbušných zariadení domácej výroby s celkovou ničivou silou 40 kilogramov TNT, munícia a špeciálne odpaľovacie prostriedky, protipechotné a magnetické míny a tiež granáty a špeciálna výzbroj používaná špeciálnymi jednotkami ozbrojených síl Ukrajiny“, informovala FSB.

Putin v reakcii na incident vyhlásil, že Rusko neprejde bez povšimnutia vraždu dvoch svojich vojakov. „Diverziu“ ukrajinských tajných služieb označil za „hlúpu a zločineckú“. Za všetkým stojí podľa neho snaha Kyjeva odpútať pozornosť od vnútropolitických problémov.

Šéf Kremľa odkázal do Washingtonu, že Ukrajina „prechádza k metódam teroru“ a od Spojených štátov preto očakáva, že vyvinú tlak na Kyjev, ak majú skutočne záujem o riešenie ukrajinskej krízy. „Schôdzka takzvanej normandskej skupiny za týchto okolností nemá zmysel,“ povedal Putin. Skupina, ktorej členmi sú Rusko, Ukrajina, Nemecko a Francúzsko sa mala na najvyššej úrovni zísť začiatkom septembra na okraj konferencie štátov skupiny G20 v Číne. ,Nazdávam sa, že pre všetkých je už očividné, že súčasné kyjevské úrady nehľadajú spôsoby riešenia problémov cestou rozhovorov a prechádzajú k teroru. To je veľmi znepokojujúca vec," citovala ruského prezidenta agentúra RIA-Novosti.

Hovorca ukrajinskej spravodajskej služby ruské obvinenia poprel. „Je to vymyslená informácia,“ povedal agentúre Reuters. Šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksandr Turčynov ruské tvrdenia označil za „provokačnú táraninu“ a ďalší prejav hybridnej vojny, ktorú Rusko vedie proti Ukrajine. „Hysterické a lživé vyhlásenia FSB nemajú žiadny podklad, je to snaha okupantov vyostriť situáciu na dočasne obsadených územiach,“ konštatoval ukrajinský politik.

Situácia na hranici medzi Ukrajinou a okupovaným Krymom je neprehľadná. Začiatkom týždňa Rusko bez vysvetlenia uzavrelo tri zo štyroch hraničných priechodov. V pondelok na severe Krymu prestalo fungovať internetové spojenie, podľa operátorov na žiadosť „ruských štátnych orgánov“.

V médiách sa objavili nepotvrdené správy, že Rusko presúva k hranici medzi Ukrajinou a anektovaným Krymom vojenské jednotky. Podľa ukrajinského ministerstva obrany na severe Krymu sa od začiatku týždňa konajú vojenské manévre. Včera ministerstvo v Kyjeve uviedlo, že správa FSB o ukrajinskom útoku má ospravedlniť presuny ruskej armády.

Ruská štátna agentúra TASS včera oznámila, že stráženie krymskej hranice bolo zosilnené a na polostrove zvýšili úroveň zabezpečenia verejných miest a objektov infraštruktúry.

© Autorské práva vyhradené

168 debata chyba
Viac na túto tému: #FSB #Krym #ukrajinské špeciálne sily