Len slzy a súcit nám nepomôžu, píšu lekári zo sýrskeho Halabu Obamovi

Poslední lekári, ktorí zostávajú v povstalcami ovládanej časti severosyrského mesta Halab (Aleppo), vyzvali amerického prezidenta Baracka Obamu, aby pomohol tamojším 250 000 civilistom. V naliehavom liste varujú, že ak budú útoky na zdravotnícke zariadenia v meste pokračovať v rovnakej miere ako teraz, o mesiac tam už zrejme žiadne nebudú.

11.08.2016 10:49
Aleppo, Halab Foto:
V severosýrskom meste Halab žije vyše 200-tisíc civilistov bez prísunu potravín.
debata (48)

Spojené štáty „nevyvinuli žiadne úsilie, aby bolo ukončené obliehanie (povstaleckej časti mesta vládnymi vojskami), a nevyužili svoj vplyv na presadenie ochrany civilistov“, citovala z listu adresovaného Bielemu domu agentúra AFP.

„Nepotrebujeme slzy, súcit, a dokonca ani modlitby; zúfalo však potrebujeme vytvoriť nad východným Halabom bezletovú zónu, aby boli zastavené útoky, a potrebujeme medzinárodnú akciu, ktorá by zabezpečila, že Halab nebude znova obkľúčený,“ uviedli lekári.

Rusi prerušia útoky na tri hodiny

Ruské sily, ktoré podporujú armádu vernú prezidentovi Assadovi, oznámili, že od dnes zastavia každý deň na tri hodiny údery v oblasti Halabu, aby umožnili bezpečný prechod humanitárnym konvojom. Od 9:00 do 12:00 SELČ majú byť zastavené všetky vojenské aktivity, letecké útoky a delostrelecká paľba. Šéf humanitárnych operácií OSN Stephen O'Brien to síce privítal, zdôraznil však, že je potrebné aspoň dvojdňové prímerie.

Na Obamu sa podľa AFP v liste obrátilo 15 z 35 lekárov, ktorí pôsobia vo východnej časti Halabu, ktorú ovládajú rebeli. Píšu, že počas päťročnej vojny „boli svedkami násilnej, krutej smrti nespočetných pacientov, priateľov a kolegov“.

„Svet prihliada a konštatuje, aká ‚zložitá‘ Sýria je, ale robí len málo pre to, aby nás ochránil. Nedávne ponuky evakuácie obyvateľov od sýrskeho režimu a Ruska znie ako len ľahko zamaskované vyhrážky,“ podotkli pediatri, chirurgovia a ďalší lekári.

Lekári vyberajú deti, ktoré môžu prežiť

Lekári uviedli, že v uplynulom mesiaci bolo zaznamenaných 42 útokov na lekárske zariadenia v Sýrii, z toho 15 na nemocnice, v ktorých pracujú. "Najviac smutní sme z toho, že musíme rozhodovať o tom, kto bude žiť a kto zomrie. Na pohotovosť k nám prichádzajú malé deti s takými vážnymi zraneniami, že musíme medzi nimi vyberať tie, u ktorých je najväčšia pravdepodobnosť, že prežijú. A niekedy nemáme ani potrebný materiál, aby sme im pomohli, "popísali lekári.

„Pred dvoma týždňami sa udusili štyria novorodenci, keď výbuch prerušil dodávky kyslíka do ich inkubátorov. Lapali po dychu a potom sa ich život skončil – skôr, než sa skutočne mohol začať,“ pripomenuli.

Armáda verná prezidentovi Bašárovi Asadovi, ktorú podporujú ruské sily, v minulých týždňoch obkľúčila povstalcami ovládanú východnú časť Halabu, vo vnútri sa ocitlo bez dodávok potravín viac ako 200 000 ľudí. Rebelom, ktorí sú pod neustálymi údermi ruského a sýrskeho letectva, sa v sobotu po troch týždňoch podarilo obkľúčenie prelomiť a začať protiofenzívu. Obom stranám potom pribudli v meste a jeho okolí posily.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Halab