Povstalecká časť Halabu sa údajne stala terčom útoku chlórom

Podozrenie na chemický útok hlásia z povstalcami ovládanej časti severosyrského mesta Halab (Aleppo). Štyria civilisti tu údajne v noci zahynuli v dôsledku útoku chlórom, informoval denník The Guardian s odvolaním sa na miestnych záchranárov a nemocničné zdroje.

11.08.2016 11:41 , aktualizované: 15:07
Sýria Foto: ,
Pacienti s kyslíkovými maskami v nemocnici v sýrskom meste Halab. Lekári oznámili, že pacienti boli otrávení jedovatým plynom.
debata (55)

Predstaviteľ halabskej nemocnice Al-Kuds Hamza Chatíba uviedol, že toto zdravotnícke zariadenie registruje štyroch mŕtvych v dôsledku otravy jedovatým plynom a 55 osôb s dýchacími ťažkosťami. Sedem z nich je v starostlivosti lekárov nemocnice. Chatíba povedal, že zhromažďuje kusy oblečenia pacientov a fragmenty bômb ako dôkazy na analýzu.

Podľa záchranárov, citovaných agentúrou AP, sú medzi obeťami matka a dve deti. O život prišli po tom, čo vládny vrtuľník zhodil do východnej časti mesta štyri barelové bomby, z ktorých jedna bola zrejme naplnená chlórom, povedal jeden zo záchranárov. Záchranná služba zaznamenala tiež 22 ľudí s dýchacími problémami.

Boje v Halabe aj napriek sľubom pokračujú

Ruské sily podporujúce režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada oznámili, že v súlade so svojím sľubom medzi 09:00 a 12:00 SELČ zastavili nálety a delostrelecké útoky v Halabe, aby umožnili bezpečný prechod humanitárnym konvojom. Podľa svedkov ale boje v meste aj v tej dobe pokračovali. Najmenej 30 mŕtvych a 70 zranených si vyžiadali ruské nálety na oblasť severosýrskeho mesta Rakka, ktorá je baštou teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR) oznámila, že „pri desiatich náletoch ruských síl na Rakka a okolie prišlo o život 20 civilistov a desať džihádistov“. Ruská agentúra TASS uviedla, že ruské bombardéry zasiahli v oblasti Rakka niekoľko zariadení organizácie Islamský štát, vrátane veľkého skladu munície a paliva, chemickej továrne a výcvikového tábora, a zabili pritom veľký počet bojovníkov IS.

SOHR, rovnako ako dve rôzne povstalecké skupiny a miestni obyvatelia, potvrdila tiež pokračujúce boje z Halabu, kde ruská armáda sľúbila dodržiavať každý deň trojhodinové prímerie. „Máme správy, že granátové útoky a boje pokračujú,“ konštatovala SOHR vo štvrtok dopoludnia. SOHR sleduje situáciu v Sýrii z Británie a tvrdí, že má v Sýrii sieť informátorov.

Hlavný koordinátor humanitárnej pomoci OSN pre Sýriu Jan Egeland zopakoval názor Spojených národov, že na zabezpečenie dodávok pomoci obyvateľom Halab je potrebné dlhšie, štyridsaťosem­hodinové prímerie. Rusko je podľa neho ochotné rokovať s OSN o tom, ako by táto požiadavka mohla byť realizovaná.

Ak sa správy potvrdia, pôjde o vojnový zločin

Zvláštny splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura povedal, že zvesti o útoku chlórom sa vyšetrujú. „Existuje množstvo dôkazov, že k tomu útoku skutočne došlo,“ povedal. Ak sa správy potvrdia, pôjde podľa neho o vojnový zločin. Nemenovaný predstaviteľ sýrskej armády naopak podľa agentúry AP poprel obvinenia o útoku chlórom zo strany Asadových jednotiek.

Správu nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov. O útoku barelovými bombami zo strany vojsk verných režimu prezidenta Asada informovala aj exilová organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR). Tá uvádza, že o život prišli dvaja ľudia, ktorí sa udusili, a niekoľko trpí dýchacími ťažkosťami. SOHR sa však konkrétne o chlóre ako o smrtiacej látke nezmieňuje.

Armáda verná Asadovi, ktorú podporujú ruské sily, v minulých týždňoch obkľúčila povstalcami ovládanú východnú časť Halab a vo vnútri sa ocitlo bez dodávok potravín vyše 200000 ľudí. Rebelom, ktorí sú pod neustálymi údermi ruského a sýrskeho letectva, sa v sobotu po troch týždňoch podarilo obkľúčenie prelomiť a začať protiofenzívu. Obom stranám potom pribudli v meste a jeho okolí posily.

Vládne aj povstalecké sily opakovane popierajú, že by v bojoch používali chemické zbrane, a navzájom sa obviňujú z chemických útokov.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #chemické zbrane #chlór #Halab