Poľský ústavný súd odmieta zmeniť pravidlá svojho fungovania

Poľský ústavný súd opäť odmietol zmeny v pravidlách svojho fungovania, ktoré opakovane schválila vládnuca konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS).

11.08.2016 12:17
debata (4)

Podľa kritikov sa vláda, disponujúca väčšinou v oboch komorách poľského parlamentu, snaží ochromiť najvyšší súdny orgán v krajine. Situácia znepokojuje Európsku úniu a Spojené štáty.

Podľa nálezu, ohlásenom predsedom ústavného súdu, časť júlovej novely zákona o ústavnom súde odporuje základnému zákonu krajiny. Protiústavné je napríklad ustanovenie umožňujúce štyrom sudcom až pol roka blokovať rozhodovanie celého súdu, alebo zásada posudzovať návrhy podľa poradia, v akom k súdu dorazili, a nie podľa dôležitosti.

S verdiktom, prijatým už skôr na neverejnom pojednávaní súdu, nesúhlasili traja sudcovia, zvolení hlasmi PiS.

Vláda PiS dala vopred najavo, že nebude rešpektovať názor ústavných sudcov, pretože je podľa nej protiprávny, a ich rozhodnutie nezverejní v úradnom vestníku. Predseda PiS, bývalý premiér Jaroslaw Kaczyński dokonca v stredu pohrozil krokmi, ktoré „definitívne rozhodnú, že sa ústavný súd podriadi ústave“.

Novelu zákona o ústavnom súde, prijatú minulý mesiac, napadli na ústavnom súde tri opozičné strany, ombudsman aj predsedníčka najvyššieho súdu. Novela mala nahradiť normu z minulého decembra, ktorú ústavný súd v marci zamietol, aj keď ani tento verdikt vláda nezverejnila.

Spor o ústavný súd medzitým dospel tak ďaleko, že Brusel kvôli obavám o demokraciu a právny štát v Poľsku začal procedúru, ktorá by mohla skončiť aj prijatím sankcií proti Poľsku.

Americký prezident Barack Obama minulý mesiac vo Varšave vyjadril znepokojenie a „ako priateľ a spojenec“ vyzval k podpore demokratických inštitúcií, právneho štátu, nezávislého súdnictva a slobodných médií.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #súd #Právo a spravodlivosť