Nemci posilnia bezpečnostné zložky aj prevenciu extrémizmu

Posilnenie nemeckých bezpečnostných zložiek, väčší dôraz na prevenciu extrémizmu a integráciu prisťahovalcov, ale aj prísnejší postup voči páchateľom požaduje nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére v balíku opatrení, ktorý predstavil v Berlíne.

11.08.2016 13:16
Thomas de Maiziere Foto: ,
Nemecký minister vnútra Thomas de Maizière ohlásil, že Nemecko podľa už skôr schválených plánov posilní do konca tohto volebného obdobia bezpečnostné zložky o 4 600 ľudí.
debata (9)

Patrí medzi ne napríklad prísnejší postup proti prisťahovalcom, ktorí sa dopustia trestného činu, alebo trestný postih za vyjadrovanie sympatií terorizmu.

„Ľudia majú strach pred ďalšími útokmi, to je pochopiteľné,“ povedal v narážke na dva júlové teroristické útoky de Maiziére, podľa ktorého na útoky Nemecko neodpovie nenávisťou a rozdelením. Nemecko je podľa ministra bezpečnou krajinou, aj keď absolútnu bezpečnosť nemôže v slobodnej spoločnosti nikto garantovať. Je však nutné pre ňu urobiť čo najviac.

Nemecko podľa už skôr schválených plánov posilní do konca tohto volebného obdobia bezpečnostné zložky o 4 600 ľudí, 3 250 z toho pripadnú na spolkovú políciu. Do roku 2020 dostanú bezpečnostné zložky dve miliardy eur navyše.

De Maiziére ďalej žiada, aby sa viac policajtov a špecialistov venovalo internetovej kriminalite. Časť tajných policajtov by sa mala sústrediť aj na takzvanú temnú sieť (darknet). Širšie využitie modernej techniky by nemecký minister vnútra rád videl aj pokiaľ ide o kamerové systémy na verejných miestach.

Na poli prevencie chce de Maiziére, ktorý požaduje tiež zlepšenie celoeurópskej spolupráce, posilniť integráciu prisťahovalcov, okrem iného lepšiu sociálnu starostlivosťou a pomoc tým, ktorí trpia traumami.

Tretím pilierom de Maiziérových návrhov je väčšia tvrdosť voči páchateľom. Navrhuje tak napríklad, aby bojovníci za teroristické organizácie, ktorí majú viacero občianstiev, prišli o nemecké.

Prisťahovalcov, ktorí predstavujú nebezpečenstvo alebo spáchali trestný čin, by podľa nemeckého ministra malo čakať rýchlejšie vyhostenie než doteraz.

Naopak za obmedzenie rozsahu lekárskeho tajomstva v prípade, keď bude existovať podozrenie, že pacient chce spáchať násilný trestný čin, sa dnes minister vnútra nevyslovil, aj keď sa to očakávalo. O veci chce so zástupcami lekárov a psychológov konať.

Minister nie je ani za zákonný zákaz moslimských odevov, ktoré úplne zahaľujú tvár, po ktorom volá časť politikov de Maiziérovej Kresťanskodemo­kratickej únie CDU. Maiziére sa vyslovil zároveň proti návrhu na zrušenie dvojitého občianstva. O tom sa diskutuje najmä v súvislosti s asi pol miliónom Turkov, ktorí majú nemecké i turecké občianstvo. Podľa de Maizièra dvojité občianstvo funguje dobre. Podobný názor zastávajú aj koaliční sociálni demokrati.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #páchatelia #prisťahovalci #extrémizmus #Thomas de Maiziere #bezpečnostné zložky