Nemecké úrady zápasia s vybavovaním žiadostí o azyl

Nemecko pravdepodobne tento rok nestihne vybaviť všetky podané žiadosti o azyl a asi 200-tisíc prípadov bude potrebné vyriešiť až v budúcom roku. Agentúre DPA to povedal šéf Spolkového úradu pre migráciu a utečencov (BAMF) Frank-Jürgen Weise.

11.08.2016 13:45
Migranti, azyl Foto: ,
Nemecko vlani repatriovalo takmer 21 000 neúspešných žiadateľov o azyl, ďalších 37 000 odmietnutých odišlo dobrovoľne.
debata (8)

Podľa Weiseho sa však úradom zrejme už koncom septembra podarí zabezpečiť, že v krajine nebude žiadny migrant, ktorý ešte nie je zaregistrovaný a nepodal žiadosť o azyl.

V tomto roku prišlo do Nemecka približne 240 000 žiadateľov o azyl. Okrem toho bolo v krajine na začiatku januára ďalších až 300 000 ľudí, ktorí doteraz žiadosť nepodali. Z minulých rokov navyše BAMF registroval 370 000 žiadostí, o ktorých ešte nerozhodol. Weise predpokladá, že jeho úrad za celý tento rok dokáže rozhodnúť o 800 000 žia­dateľoch o azyl, a vzhľadom na aktuálny počet prichádzajúcich odhaduje, že pri zohľadnení imigrácie za zostávajúce mesiace roka zostane nevybavených asi 200 000 prípadov.

Komplikácie úradu spôsobuje najmä spracovanie tých žiadostí, ktoré sú najstaršie. Podľa Weiseho tvoria zhruba dve tretiny z pol milióna nevybavených žiadostí, ktorými sa BAMF ku koncu júla zaoberal. Problémy pri týchto prípadoch spočívajú v tom, že žiadatelia spravidla nemajú žiadne osobné dokumenty a že ich pri príchode do Nemecka úrady spravidla dosť podrobne nevypočul, takže chýba o nich podrobnejšia informácia.

Weise však označil za úspech, že už sa jeho úradu podarilo centrálne zaregistrovať väčšinu utečencov, ktorí prišli do Nemecka počas migračnej krízy. „Na jeseň by sme už v našej krajine nemali mať takmer nikoho, kto zatiaľ nepodal žiadosť o azyl a o kom nevieme,“ povedal šéf BAMF. Predpokladá, že sa tento cieľ podarí dosiahnuť do konca septembra.

Do Nemecka vlani dorazilo 1,1 milióna utečencov. Vybavenie ich žiadostí o azyl ale komplikoval nedostatok personálu BAMF. Ukázalo sa tiež, že veľa ľudí sa zaregistrovalo ako utečenci opakovane, niektorí registrovaní ľudia naviac tiež Nemecko opustili, keď pokračovali v ceste do Dánska či Švédska.
8 debata chyba
Viac na túto tému: #azyl #migrácia #utečenecká kríza #Spolkový úrad pre migráciu a utečencov