Trump označil Obamu za zakladateľa organizácie IS

Ďalší prekvapivý výrok vypustil do médií republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump. Prezidenta Baracka Obamu označil pred svojimi priaznivcami za jedného zo zakladateľov teroristickej organizácie Islamský štát (IS), ktorý si vraj džihádisti ctia.

11.08.2016 17:22 , aktualizované: 18:57
Obama, Hannover Foto: ,
Prezidenta USA Baracka Obamu označil republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump za zakladateľa IS.
debata (87)

Trump v jednom z predchádzajúcich kontroverzných výrokov podobnú úlohu prisúdil aj bývalej Obamovej ministerke zahraničia a svojej terajšej sokyni z kampane demokratke Hillary Clintonovej.

„V množstve ohľadov, vlastne, si ctia prezidenta Obamu,“ povedal počas vystúpenia na mítingu na Floride na adresu islamistov. „Je zakladateľom ISIS,“ dodal s použitím jednej zo skratiek používaných pre IS. Neskôr Trump svoj výrok zopakoval ešte v rozhovore pre televíznu stanicu CNBC. „On bol zakladateľom (hnutia IS), založil ho … Vlastne získava – ako v športe, kde majú tieto ceny – cenu pre najužitočnejšieho hráča,“ povedal.

Biely dom sa odmietol k obvineniu vyjadriť. Volebný tím Clintonovej označil Trumpove výroky za „chybné“. „Je to ďalší dôkaz, že Donald Trump uráža Spojené štáty … Pozoruhodné na jeho poznámkach je, že znovu napodobňuje rétoriku (ruského prezidenta Vladimira) Putina a našich protivníkov a útočia na amerických vedúcich predstaviteľov a americké záujmy,“ povedal poradca Clintonovej Jake Sullivan .

Za Trumpa sa naopak opäť postavil bývalý newyorský starosta Rudy Giuliani, ktorý jeho výrok v televíznej stanici CNN označil za „regulárny politický komentár“

Trump dlhodobo obviňuje Obamu, ktorého nazýva najhorším prezidentom histórie, zo slabosti v prístupe k Blízkemu východu a islamským krajinám, z ktorých podľa neho pramení vzostup radikálnych organizácií. Stojí za ním podľa neho aj Clintonová, ďalšia spoluzakladateľka IS, ktorú okrem iného označil za diabla.

Trump, ktorého slová nezriedka ladia s najrôznejšími konšpiračnými teóriami, už v minulosti vyhlásil, že Obama je moslim narodený v Keni, hoci ide o kresťana narodeného na Havaji. Vo floridskej reči použil pri zmienke o Obamovi jeho celé meno Barack Hussein Obama evokujúce islamskej korene.

Newyorský miliardár sa po nedávnych urážlivých výrokoch na adresu matky padlého amerického moslimského vojaka stretá s nebývale silnou kritikou zo strany republikánov, ktorých časť ho odmieta v novembri voliť. V posledných prieskumoch na Clintonovú stále viac stráca.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Barack Obama #Donald Trump #IS