Bomby v thajskom letovisku zabili Thajku, 22 ľudí zranili

V thajskom letovisku Hua Hin na pobreží Thajského zálivu vo štvrtok vybuchli dve nálože, pri explóziách zahynula jedna Thajka, ďalších dvadsaťdva osôb utrpelo zranenia.

11.08.2016 20:23 , aktualizované: 22:40
debata

Medzi zranenými je aj osem zahraničných turistov, ich národnosť však nie je známa, uviedol server BBC. Thajská polícia ešte len zisťuje motívy útokov a pátra po ich páchateľoch.

Thajská polícia v prvej informácii oznámila, že bomby ukryté v kvetináčoch 50 metrov od seba v obľúbenom letovisku juhovýchodne od Bangkoku boli odpálené na diaľku pomocou mobilných telefónov.

Druhá, ktorá zabíjala a zraňovala, vybuchla pri jednom bare pol hodiny po prvej, ktorá nikoho nezasiahla. Mŕtvou je podľa polície miestna predavačka jedla. Medzi desiatkou zranených sú najmenej dvaja turisti, uviedla polícia.

Polícia sa domnieva, že atentát súvisí s vnútornými spormi v Thajsku, nie s medzinárodným terorizmom. V letovisku Hua Hin má svoj palác 88-ročný thajský kráľ Pchúmipchona Adundét, ktorý je najdlhšie vládnucim monarchom sveta a má mnoho kritikov. V piatok bude v krajine tradičný deň voľna pri príležitosti narodenín kráľovnej Sirikit.

Odporcom vlády sa tiež nepáči, že vládnuca vojenská junta usporiadala referendum, v ktorom ľudia minulý týždeň schválili novú ústavu. Výsledok referenda je presvedčivým víťazstvom pre vodcu junty generála Prajutcha Čana-Oču, ktorý sa dostal k moci po štátnom prevrate v roku 2014. Opozícia to označuje za neprípustné posilnenie pozície armády.

Koordinované bombové útoky nie sú na prevažne moslimskom juhu krajiny nijako vzácne, pri bojoch tamojších povstalcov v posledných rokoch zahynuli tisíce ľudí. Podobné útoky v thajských turistických miestach sú však podľa BBC vzácne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Thajsko #bombový útok