Clintonová zverejní daňové priznanie, Trump to odmieta

Kandidátka amerických demokratov na prezidentský úrad Hillary Clintonová chce zverejniť svoje daňové výkazy, ktoré jej republikánsky súper Donald Trump publikovať odmieta. Oznámila to agentúra Reuters. Hoci zákony USA nič také nevyžadujú, prezidentskí kandidáti pravidelne o svojich daňových odvodoch verejnosť informujú, tradícia siaha do 70. rokov minulého storočia.

12.08.2016 07:37
debata (3)

Podľa televízie CNBC daňová správa Clintonovej ukáže, že na daniach vlani odviedla 35 percent zárobku a ďalších desať percent venovala na charitu. Senátor Tim Kaine, ktorý v tandeme s bývalou prvou dámou kandiduje na post viceprezidenta, zverejní správu o svojich daňových odvodoch za posledných desať rokov.

Trump má s podobným krokom problém, doteraz sa na zverejnenie daňového priznania neodhodlal. Odvoláva sa pritom na skutočnosť, že jeho výkaz je predmetom auditu daňovej spravy IRS. Neurobí to vraj pred voľbami, ktoré sú stanovené na 8. november. Na výzvy novinárov Trump opakuje, že im „do toho nič nie je“.

Volebný štáb Clintonovej už zverejnil jej daňové priznania až do roku 2007. Verejne dostupné sú navyše aj staršie výkazy z čias prezidentovania jej manžela Billa Clintona. Prehľad o daňových odvodoch Clintonovej tak je v tej či onej forme až do roku 1977.

IRS oznámila, že Trump môže svoje priznania zverejniť, aj keď je auditované. Okrem zdrojov a objemu príjmov výkaz obsahuje údaje o konečnom percente daňového charakteru, o daňových odpočtoch a o prostriedkoch venovaných na dobročinnosť.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #daňové priznanie #Donald Trump #Hilary Clintonová