Tajné služby USA vraj rok sledovali hackerské útoky Rusov

Americké spravodajské služby vedeli už pred rokom, že ruskí hackeri útočia na servery Demokratickej strany. Agentúre Reuters to vo štvrtok povedali zdroje oboznámené so situáciou. Informácie ale vraj boli také tajné, že sa o útoku nemohli dozvedieť ani poslanci Kongresu.

12.08.2016 07:50
debata (46)

Informácie o ruských útokoch sa dostali na verejnosť minulý mesiac, keď Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) oznámil, že sa zaoberá útokom na servery straníckeho ústredia demokratov. O ruskom podiele na útoku sa ale žiadna oficiálna správa nezmieňuje. Moskva podiel na útoku poprela.

Správa o sledovaní údajného ruského útoku bola prísne tajná, pretože jej vyzradením by vyšlo najavo, že americké tajné služby hackerské útoky monitorujú a odhalený by mohol byť aj spôsob, ako to robia a aké zdroje využívajú. Na útočnej akcii sa vraj podieľali dve ruské spravodajskéj služby.

Materiál o sledovaní „ruskej stopy“ bol zakódovaný a prístup k nemu mala len malá skupina expertov, napísal Reuters. Z verejných činiteľov bola informovaná len malá skupina ôsmich čelných poslancov Kongresu, nazývaná v USA „gang ôsmich“. Tvoria ju šéfovia oboch komôr Mitch McConnell a Paul Ryan, predsedovia demokratov v oboch komorách Nancy Pelosiová a Harry Reid a štyria členovia brannych a bezpečnostných výborov Kongresu.

Úradujúca šéfka Demokratickej strany Donna Brazileová vo štvrtok oznámila, že vytvára poradný zbor pre kybernetickú bezpečnosť, ktorý má „zabrániť budúcim útokom a zabezpečiť prvotriednu ochranu serverov Demokratickej strany“.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #hackerský útok