Rusko rozmiestňuje na Kryme protivzdušné systémy S-400

Rusko rozmiestňuje na Kryme protivzdušné systémy rakiet s dlhým doletom S-400, a to práve v čase, keď sa zvyšuje napätie medzi ním a Ukrajinou. Informovala o tom ruská štátna tlačová agentúra TASS.

12.08.2016 19:35
debata (471)

Systém rakiet zem-vzduch S-400, ktorý dokáže zasiahnuť ciele vzdialené 400 kilometrov a vo výške do 30 kilometrov, je jedným z najvyspelejších v arzenáli Ruska, pripomenula svetová agentúra DPA. Ruská armáda plánuje predviesť takéto systémy na sérii cvičení nazvaných Kaukaz 2016, ktoré sa majú konať na budúci mesiac.

Začiatkom tohto týždňa sa ruský prezident Vladimir Putin zaviazal, že zaistí bezpečnosť Krymského polostrova, ktorý Moskva anektovala od Ukrajiny v roku 2014. Putin v súčasnosti obviňuje ukrajinské ozbrojené sily, že plánujú vyhodiť do vzduchu životne dôležitú infraštruktúru na polostrove.

Ukrajina dôrazne popiera tieto obvinenia. Ukrajinský prezident Petro Porošenko ich označil za „nezmyselné“ a nariadil bojovú pohotovosť vojenským jednotkám, rozmiestneným pri hraniciach s Krymom a na kontaktnej línii v Donbase.

Rusko anektovalo Krym pred dvoma rokmi v reakcii na zosadenie ukrajinského proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Zosadený bol preto, že ukrajinskí občania nespokojní so smerovaním jeho politiky masovo demonštrovali za bližšie vzťahy so Západom. Krátko nato vypuklo v dvoch východných oblastiach Ukrajiny, v Donbase, povstanie proruských separatistov.

471 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Krym #S-400